30 Σεπ 2007

Για το βιβλίο της Ιστορίας της ΣΤ Δημοτικού

"Το δεύτερο συμπέρασμα είναι ότι αυτό το Παιδαγωγικό Ινστιτούτο δεν αξίζει στην εκπαίδευση, δεν αξίζει στον κόσμο της εκπαίδευσης. Το βιβλίο της Μ. Ρεπούση, χωρίς τις διορθώσεις των επίμαχων σημείων που έδωσαν λαβή γι' αυτό το απίστευτο πολιτικό παιχνίδι, δεν διδάχτηκε πραξικοπηματικά πέρυσι στα σχολεία, αλλά μπήκε με τιμές και δόξες έχοντας την έγκριση του Παιδαγωγικού Ινστιτούτου και φέροντας την υπογραφή του υπεύθυνου του μαθήματος \Γιάννη Παπαγρηγορίου\. (Είναι και ο συγγραφέας του προηγούμενου βιβλίου Ιστορίας που θα ξαναδιδαχθεί στα σχολεία μετά το σύντομο διάλειμμα με το βιβλίο της συγγραφικής ομάδας της κ. Ρεπούση). Όταν ξεκίνησε, κάπου στον Ιανουάριο του 2007, ο θόρυβος γύρω από το βιβλίο, που οδήγησε και στην αποκήρυξή του από άμβωνος, το Παιδαγωγικό Ινστιτούτο δεν υπερασπίστηκε την έγκριση που έδωσε. Στη συνέχεια εκτέλεσε τις εντολές Γιαννάκου χωρίς να διαφοροποιηθεί και να διατυπώσει επίσημα και δημόσια τις ενστάσεις που διέρρεε ότι είχε. Σιώπησε ακόμα και όταν η Μ. Γιαννάκου στις 2.8.2007 δήλωνε ότι "το βιβλίο έτυχε του ελέγχου του Παιδαγωγικού Ινστιτούτου" και είναι έτοιμο να τεθεί "υπό τη βάσανο της διδακτικής πράξης." Από τότε μέχρι τις εκλογές ούτε φωνή ούτε ακρόαση. Μέχρι που ορίζεται νέος εντολέας και ο εντολοδόχος εκτελεί. Στις 24.9 δίνει "τελική αξιολογική κρίση" διατυπώνοντας "σημαντικές επιφυλάξεις", όπως δηλώνει ο κ. Στυλιανίδης. Ζητήθηκε από τον υπουργό Παιδείας να δώσει στη δημοσιότητα αυτή την απόφαση που οδήγησε στη ληξιαρχική πράξη θανάτου του βιβλίου. Είπε ότι θα το συζητήσει με το Παιδαγωγικό... Ακόμη το συζητούν... Σήμερα αύριο ο υπουργός Παιδείας θα υπογράψει, μπορεί να το έχει κάνει ήδη, την απόφαση για την προκήρυξη διαγωνισμού για τη συγγραφή νέου βιβλίου. Με ποιο κύρος θα παρακολουθήσει το Παιδαγωγικό Ινστιτούτο τη διαδικασία συγγραφής αυτού του βιβλίου; Για την πυξίδα συγγραφής δεν μιλάμε. Ακούει το ΛΑ.ΟΣ."

Απόσπασμα από άρθρο της Πίκιας ΣΤΕΦΑΝΑΚΟΥ στην "ΑΥΓΗ" 30/9/2007

Αναλαμβάνουν οι νέοι προϊστάμενοι εκπαίδευσης

Με την ανακοίνωση των νέων προϊσταμένων εκπαίδευσης, την ερχόμενη Πέμπτη σύμφωνα με τον σχεδιασμό του υπ. Παιδείας, ανοίγει ο δρόμος για την τοποθέτηση και των διευθυντών σχολικών μονάδων. Οι νέοι διευθυντές, θα κληθούν να αναλάβουν υπηρεσία ένα μήνα περίπου από την έναρξη του σχολικού έτους, μετά και το «πάγωμα» της διαδικασίας επιλογής λόγω της προκήρυξης πρόωρων εκλογών.
Το πρόβλημα ωστόσο δεν το δημιούργησαν οι εκλογές, αυτές απλά το παρέτειναν, αλλά η αναβλητικότητα στη λήψη αποφάσεων από την απερχόμενη ηγεσία του υπ. Παιδείας, με χαρακτηριστικότερο παράδειγμα αυτό της διατήρησης των «προσωρινών» προϊσταμένων εκπαίδευσης επί τριετία!
Όπως ανακοίνωσε την περασμένη Τρίτη ο νέος υπουργός Παιδείας κ. Ευριπίδης Στυλιανίδης, σε μια εβδομάδα θα έχουν επιλυθεί τα θέματα που αφορούν στους προϊσταμένους και στις συμπληρωματικές αποσπάσεις, χωρίς να γίνει κάποια σαφής αναφορά στους διευθυντές των σχολικών μονάδων. Θα θεωρείται αυτονόητο προφανώς, πως αυτό θα συμβεί μετά και τη συγκρότηση των υπηρεσιακών συμβουλίων, κεντρικών και τοπικών.

ΠΗΓΗ: ΕΦΗΜΕΡΙΔΑ "ΕΛΕΥΘΕΡΙΑ" ΛΑΡΙΣΑΣ

29 Σεπ 2007

Στο «μικροσκόπιο» τα κινητά

Στα συμπεράσματα έρευνας Bρετανών επιστημόνων που μελέτησε τη σχέση εμφάνισης καρκίνου και χρήσης κινητών τηλεφώνων, αναφερόταν ότι δεν μπορούσε να τεκμηριωθεί κάποιος κίνδυνος για την υγεία από τη βραχυπρόθεσμη χρήση κινητών ή από τις κεραίες σήματος.
Παρά τις «αθωωτικές» διαπιστώσεις, οι επιστήμονες τόνισαν ότι δεν μπορεί να υπάρξει εφησυχασμός και να αποκλειστεί ένας τέτοιος κίνδυνος, δεδομένου ότι ο καρκίνος έχει μακρά περίοδο λανθάνουσας κατάστασης (τα περισσότερα είδη καρκίνου δεν μπορούν να εντοπιστούν παρά δέκα χρόνια μετά την αρχική παρουσία τους στον ανθρώπινο οργανισμό).
Παράλληλα, οι επιστήμονες εστίασαν στις αυξημένες περιπτώσεις όγκων στον εγκέφαλο, που παρατηρούνται σε εκείνους που χρησιμοποιούν κινητά για 10 και πλέον έτη, ενώ επεσήμαναν πως πρέπει να παραμείνει σε ισχύ η απαγόρευση χρήσης κινητών σε παιδιά κάτω των 8 ετών.

ΠΗΓΗ: City Press, Παρασκευή 28 Σεπτεμβρίου 2007

Μαζική φυγή από το Δημόσιο

Μαζική φυγή ασφαλισμένων καταγράφεται στα Ταμεία, τα οποία οδηγούνται σε οικονομικό «κραχ» εξαιτίας της κυβερνητικής πολιτικής. Η κρυφή ατζέντα της κυβέρνησης σε συνδυασμό με τις προτάσεις της επιτροπής σοφών για αλλαγές σε όρια ηλικίας και συντάξεις σπέρνουν τον πανικό στους εργαζομένους.
Τους πρώτους εννιά μήνες του χρόνου καταγράφεται αύξηση κατά 30% των αιτήσεων συνταξιοδότησης σε σχέση με πέρυσι, ενώ αν συνεχιστεί η ανασφάλεια, στο τέλος του έτους θα έχουμε διπλασιασμό των πρόωρων συντάξεων!
Μία τέτοια εξέλιξη ουσιαστικά επισπεύδει την κρίση του συστήματος, προσφέροντας άλλοθι στην κυβέρνηση για τη λήψη επώδυνων μέτρων.
Ηδη το Ταμείο Πρόνοιας Δημοσίων Υπαλλήλων βρίσκεται στο «κόκκινο», καθώς ακόμη και αν ρευστοποιήσει την περιουσία του δεν έχει αρκετά χρήματα για να καταβάλει εφάπαξ στο τέλος του έτους!
Αρκεί να αναφερθεί πως από την 1η Ιανουαρίου έως και τις 21 Σεπτεμβρίου έχουν υποβληθεί 8.690 αιτήσεις για συνταξιοδότηση, όταν πέρυσι ο αντίστοιχος αριθμός ήταν 6.710.
Ραγδαία αναμένεται να είναι η αύξηση στις αιτήσεις των εκπαιδευτικών -οι οποίες παραδοσιακά υποβάλλονται το φθινόπωρο-, καθώς αναμένεται από τις 2.900 να πάνε στις 6.000.
Σε περίπτωση που συνεχιστεί αυτό το κλίμα, στο τέλος του έτους συνολικά 15.000 δημόσιοι υπάλληλοι θα έχουν εγκαταλείψει την εργασία τους.



ΠΗΓΗ: ΕΘΝΟΣ

Απειλούν οι εμποροβιομήχανοι:Παίρνουμε τις επιχειρήσεις και φεύγουμε!

Με μεταφορά των επιχειρηματικών δραστηριοτήτων τους εκτός της Ελλάδας απειλούν οι εμποροβιομήχανοι σε περίπτωση που αυξηθεί η φορολογία προκειμένου να αντιμετωπισθεί το πρόβλημα του ασφαλιστικού συστήματος. Την ίδια ώρα ζητούν γενναίες και υπεύθυνες αποφάσεις, θεωρώντας προφανώς γενναίες την αύξηση των ορίων ηλικίας συνταξιοδότησης και όχι την αύξηση της φορολογίας ή των εισφορών των επιχειρήσεων.
Σε δήλωσή του ο πρόεδρος του Εμπορικού και Βιομηχανικού Επιμελητηρίου Αθηνών (ΕΒΕΑ) Κ. Μίχαλος υποστηρίζει μεταξύ άλλων: "Το πρόβλημα βιωσιμότητας του ασφαλιστικού μας συστήματος είναι υπαρκτό, είναι εθνικό, απαιτεί γενναίες και υπεύθυνες αποφάσεις. Οι πόροι που απαιτούνται τα επόμενα χρόνια για τη χρηματοδότηση του συστήματος είναι τεράστιοι και αν επιχειρηθεί να βρεθούν από τον κρατικό προϋπολογισμό, όπως αφελώς εισηγούνται ορισμένοι, η χώρα μας θα υποχρεωθεί να αυξήσει σημαντικά τη φορολογία τόσο εις βάρος των επιχειρήσεων όσο και εις βάρος των πολιτών. Το τίμημα αυτής της επιλογής θα είναι η μαζική φυγή των επιχειρήσεων από τη χώρα μας και η εκτίναξη της ανεργίας".
Ο Κ. Μίχαλος καταλήγει με μια σύσταση: "Πρέπει επιτέλους να μάθουμε να λύνουμε προβλήματα και όχι να τα μεταφέρουμε από κυβέρνηση σε κυβέρνηση και από γενιά σε γενιά".
ΠΗΓΗ: Η ΑΥΓΗ 29/9/2007

200-300 ευρώ για σχολικά βοηθήματα

Ιδιαίτερα ακριβά είναι τα καινούργια βιβλία-βοηθήματα για τα σχολικά εγχειρίδια, όσον αφορά τους μαθητές των τάξεων του Γυμνασίου και του Λυκείου. Το καθένα κοστίζει γύρω στα 20 ευρώ, με αποτέλεσμα ο γονέας του μαθητή να βάζει βαθιά το χέρι στην τσέπη και να χρειάζεται το ένα τρίτο ενός βασικού μισθού, προκειμένου να προμηθευτεί όλα τα βοηθήματα της σχολικής χρονιάς… Στο κόστος αυτό πρέπει να προστεθεί το υπέρογκο κόστος των ξενόγλωσσων βιβλίων, αλλά και το κόστος για τη γραφική ύλη (τετράδια, μολύβια, στυλό, τσάντες).
Φέτος στα Γυμνάσια και τα Λύκεια διανεμήθηκαν συνολικά 30 περίπου νέα βιβλία, με συνέπεια να εκδοθεί και αντίστοιχος αριθμός βοηθημάτων, τα οποία προμηθεύεται το 90% των μαθητών.
Ένα βοήθημα πωλείται κατά μέσο όρο 20 ευρώ και έτσι για πέντε βασικά μαθήματα να αγοράσει ο μαθητής βοηθήματα, θα πρέπει ο γονιός να καταβάλει 100 ευρώ τουλάχιστον.
Οι εκδοτικές επιχειρήσεις εξάλλου προχωρούν σε εκδόσεις επιτόμων, δηλαδή δύο σε ένα, ανεβάζοντας όμως την τιμή και αναγκάζοντας το μαθητή να προμηθευτεί το βοήθημα νωρίτερα…
Επίσης ορισμένες νέες εκδόσεις διαφέρουν ως προς το εξώφυλλο μόνον και όχι ως προς το περιεχόμενο, ενώ οι τιμές τους είναι υψηλότερες.
Παράλληλα πολλοί είναι οι τίτλοι καινούργιων εκδόσεων που κυκλοφορούν και φέτος στην ελληνική αγορά, κυρίως στα βιβλία της αγγλικής γλώσσας και αφορούν τα λεγόμενα φροντιστηριακά μαθήματα. Είναι χαρακτηριστικό πως ένα πακέτο βιβλίων για φροντιστήριο αγγλικής γλώσσας, ξεκινάει από 70 ευρώ, χωρίς λεξικό και φθάνει μέχρι 250 ευρώ στο ανώτερο επίπεδο εκπαίδευσης.

ΠΗΓΗ: Η ΘΕΣΣΑΛΙΑ 28/9/2007


Φεστιβάλ ντοκυμαντέρ για τον Τσε Γκουεβάρα από 4 έως 10 Οκτωβρίου στον κινηματογράφο Ίλιον


Έχουν περάσει ακριβώς σαράντα χρόνια από την 8η Οκτωβρίου 1967 από την ημέρα που ο Ερνέστο Τσε Γκεβάρα πέρασε οριστικά στην ιστορία αλλά και στο συλλογικό υποσυνείδητο ως σύμβολο πολιτικών και κοινωνικών αγώνων. Ο ίδιος ονειρεύτηκε μια κοινωνία ισονομίας και ανθρωπιάς, πολέμησε τα κατεστημένα και τις πολιτικές σκοπιμότητες. Το όνομα και η εικόνα του συνεχίζουν, τόσα χρόνια μετά, να εμπνέουν, να συνεγείρουν και να συγκινούν χιλιάδες ανθρώπων σε όλο τον πλανήτη. Η ζωή, η προσωπικότητα, οι αγώνες και οι ιδέες του Τσε παραμένουν ακλόνητα σημεία αναφοράς και στην τέχνη φυσικά. Ενα καλό δείγμα της πρόσληψης του Τσε και του αγώνα του σε κινηματογραφιστές απ' όλο τον κόσμο, περιλαμβάνει το Φεστιβάλ Ντοκυμαντέρ για τον Ερνέστο Τσε Γκουεβάρα που θα πραγματοποιηθεί από τις 4 έως τις 10 Οκτωβρίου στον κινηματογράφο Ίλιον, με αφορμή τη συμπλήρωση 40 χρόνων από το θάνατό του. Καθημερινά από τις 6.30 το απόγευμα ως και μισή ώρα μετά τα μεσάνυχτα θα προβάλλονται ντοκουμέντα από τη ζωή και τη δράση του, έτσι όπως τα απαθανάτισαν καλλιτέχνες απ' όλο τον κόσμο, την Κούβα, τη Χιλή, τη Βολιβία, την Αργεντινή, την Ιταλία, τη Γαλλία, τις ΗΠΑ, τον Καναδά αλλά και την Ελλάδα.
Από την Ελλάδα θα προβληθούν τα ντοκιμαντέρ που έχουν κάνει για τον Che οι: Στέλιος Κούλογλου, Γιώργος Αυγερόπουλος, Παύλος Τσίμας, Κώστας Μπαξεβάνης και Σεμίνα Διγενή.
Κατά τη διάρκεια του φεστιβάλ, καλλιτέχνες θα απαγγείλουν ποιήματα για τον Τσε και θα διαβάσουν κείμενα του ίδιου και σημαντικά γράμματά του όπως προς την οικογένειά του, τον Φιντέλ Κάστρο κ.ά., ενώ σε ειδικά διαμορφωμένη αίθουσα του κινηματογράφου θα λειτουργεί έκθεση αφίσας από όλο τον κόσμο για τον Che. Παράλληλα θα προβληθούν βιντεοσκοπημένα αποσπάσματα από συναυλίες με τραγούδια για τον Τσε που τραγουδούν οι: Μάνος Λοϊζος, Βασίλης Παπακωνσταντίνου, Βασίλης Λέκκας κ.ά.
Στο πλαίσιο του Φεστιβάλ την Παρασκευή 5 και το Σάββατο 6 Οκτωβρίου (8 μ.μ. - 9 μ.μ.) λατινοαμερικάνικα μουσικά γκρουπ θα τραγουδήσουν τραγούδια αφιερωμένα στον Τσε, ενώ τη Δευτέρα 8 Οκτωβρίου (8 μ.μ.) θα μιλήσει ο πρέσβης της Δημοκρατίας της Κούβας στην Ελλάδα, Hermes Herera Hernandez.
Το ημερήσιο εισιτήριο για όλες τις προβολές-εκδηλώσεις του Φεστιβάλ κοστίζει 7 ευρώ και το φοιτητικό 5,5 ευρώ.

ΠΗΓΗ: Η ΑΥΓΗ 27/9/2007

28 Σεπ 2007

Έφυγε η Κίρα Σίνου

Πέθανε την Πέμπτη σε ηλικία 84 χρόνων, από πνευμονικό οίδημα, μια από τις αγαπημένες συγγραφείς των παιδιών, η Κίρα Σίνου.Η Κίρα Σίνου γεννήθηκε στο Ροστόφ της Ρωσίας από Έλληνα πατέρα και Ρωσίδα μάνα. Στην Ελλάδα ήρθε εννέα χρόνων χωρίς να γνωρίζει ελληνικά. Δεν άργησε, ωστόσο, να μάθει καλά τη γλώσσα. Τα πρώτα της παιδικά διηγήματα άρχισαν να δημοσιεύονται στη «Διάπλαση των Παίδων», απ' όπου απέσπασε και το πρώτο της λογοτεχνικό βραβείο.Άφησε πίσω της 33 βιβλία και περισσότερες από 100 μεταφράσεις αγγλικών, γερμανικών, γαλλικών και ρωσικών λογοτεχνικών έργων. Μεταξύ των βιβλίων της: Το αίνιγμα του πύργου, Το τέλος των τεράτων, Το μεγάλο πείραμα και Ο τελευταίος βασιλιάς της Ατλαντίδας.
Η κηδεία της θα γίνει το Σάββατο 29/9/2007 στις 10.30 από το Α' Νεκροταφείο Αθηνών.



Παραβάσεις σε σχολικά κυλικεία


Ενενήντα εννέα παραβάσεις σε κυλικεία σχολείων και τρεις, σε καντίνες γύρω από σχολικά συγκροτήματα, διαπίστωσε η αστυνομική διεύθυνση Αθηνών.
Τριάντα πέντε κυλικεία δεν είχαν άδεια λειτουργίας, 53 πωλούσαν είδη που δεν επιτρέπονται ενώ 9 δεν είχαν βιβλιάρια υγείας.
Ο έλεγχος στα κυλικεία επελέγη από την Αστυνομία ως "αδίκημα της ημέρας", με στόχο την προστασία των μαθητών και της δημόσιας υγείας γενικότερα.
Όπως ανακοινώθηκε διενεργήθηκαν συνολικά 220 έλεγχοι σε κυλικεία σχολείων και 24 έλεγχοι σε καταστήματα γύρω από σχολικά συγκροτήματα.
Από τις καντίνες γύρω από τα σχολεία βεβαιώθηκαν τρεις παραβάσεις και συγκεκριμένα σε ένα για στέρηση άδειας λειτουργίας και δύο για διάφορα αδικήματα.

ΠΗΓΗ: www.skai.gr

Κρούσματα φυματίωσης σε σχολεία

Ανησυχία για τα κρούσματα φυματίωσης που εμφανίστηκαν σε τρία δημοτικά του Χαλανδρίου.
Συνολικά 10 παιδιά και ενήλικες, , βρέθηκαν θετικοί.
Καθησυχαστική εμφανίζεται, η Νομαρχία Αθηνών.

Τέλος Οκτωβρίου το παλιό βιβλίο Ιστορίας στα σχολεία

Ξεκίνησε χθες η εκτύπωση και θα αναλωθούν οι επόμενες τέσσερις εβδομάδες μέχρι να ολοκληρωθεί η διανομή του παλιού βιβλίου Ιστορίας της Στ’ Δημοτικού που θα αντικαταστήσει στα σχολεία το επίμαχο εγχειρίδιο της κυρίας Μαρίας Ρεπούση.

Σύμφωνα με το χρονοδιάγραμμα που έδωσε ο Οργανισμός Εκδοσης Διδακτικών Βιβλίων στον υπουργό Παιδείας, κ. Ευρ. Στυλιανίδη, η διαδικασία της εκτύπωσης θα έχει διεκπεραιωθεί μέχρι τις 10 Οκτωβρίου. Συν δύο εβδομάδες που θα χρειαστούν για τη διανομή του βιβλίου σε όλα τα Δημοτικά της χώρας, η εκκρεμότητα θα έχει λήξει περί το τέλος του επόμενου μήνα.

27 Σεπ 2007

Κατέβηκαν οι κεραίες

Δύο σημαντικές νίκες της Επιτροπής Κατοίκων στα Εξάρχεια, κατά των παράνομων κεραίων κινητής τηλεφωνίας. Εκτός λειτουργίας πλέον κεραία της στη συμβολή των οδών Καλλιδρομίου και Πλαπούτα, αποκαθήλωση και της κεραίας, δίπλα σε Εσπερινό Λύκειο της οδού Κωλέττη.
Δεν εφησυχάζουν οι κάτοικοι, προγραμματίζουν και νέα συνέλευση τις επόμενες ημέρες, καθώς η πυκνοκατοικημένη περιοχή των Εξαρχείων είναι διάσπαρτη με παράνομες εστίες επικίνδυνης ακτινοβολίας.

Μακάβριος απολογισμός:Στάχτη 1,7 εκατ. στρέμματα γης στην Πελοπόννησο

1.772.654 στρέμματα γης έγιναν στάχτη στην Πελοπόννησο από τις καταστροφικές πυρκαγιές του καλοκαιριού, σύμφωνα με στοιχεία της WWF. Το 55% (975.180) ήταν δάση και φυσικές εκτάσεις, 41% (781.043) γεωργικές καλλιέργειες και 1% (16.432) τεχνητές επιφάνειες (οικισμοί, δρόμοι, γήπεδα κλπ). Από αυτά, περισσότερα από 300.000 στρέμματα υπόκεινται στο καθεστώς προστασίας του δικτύου Natura 2000.

Οι περιοχές με ιδιαίτερη οικολογική αξία, που επλήγησαν σοβαρά από τις πυρκαγιές είναι:Το δάσος και η λίμνη Καϊάφα, όπου κάηκε το 22,5% της προστατευόμενης περιοχής (7.577), η Ολυμπία, όπου κάηκε το 21,3% της περιοχής (670), το οροπέδιο Φολόης με απολογισμό 29.943 καμένα στρέμματα (30,7%), το όρος Ταϋγετος με 86.542 καμένα στρέμματα (16,3%), το όρος Πάρνωνας με 45.066 καμένα στρέμματα (8,1%), τα όρη Μπαρμπάς και Κλωκός και το Φαράγγι Σελινούντα με καμένο το 50,4% (30.476 στρέμματα) και το Φαράγγι Βουραϊκού με το 29,2% της προστατευόμενης περιοχής καμένο (6.362).

Τα στοιχεία προκύπτουν από εμπεριστατωμένη απολογιστική έκθεση των οικολογικών επιπτώσεων από τις καλοκαρινές πυρκαγιές στην Πελοπόννησο, την οποία έδωσε στη δημοσιότητα το γραφείο Ελλάδας του Παγκόσμιου Ταμείου για τη Φύση (WWF). Ο απολογισμός της περιβαλλοντικής καταστροφής έγινε ύστερα από αυτοψία στις καμένες εκτάσεις από επιστημονικό προσωπικό της οργάνωσης και με τη συνεργασία του Εργαστηρίου Δασικής Διαχείρισης και Τηλεπισκόπησης του Αριστοτέλειου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκη.

26 Σεπ 2007

Αυτοκτόνησε ο φιλόσοφος Αντρέ Γκορζ

Ο ΓΑΛΛΟΣ φιλόσοφος Αντρέ Γκορζ, ο συνιδρυτής του «Νουβέλ Ομπσερβατέρ» το 1964, έφυγε από την ζωή σε ηλικία 84 ετών αυτοκτονώντας με την σύντροφο της ζωής του Ντορίν στην κατοικία τους στο Βοσνόν (στ' ανατολικά του Παρισιού) - μετά από μία αρμονική συμβίωση 58 ετών.
Ο Αντρέ Γκορζ ήταν 84 ετών, ενώ η σύζυγος Ντορίν ήταν 83, ήταν αγγλικής καταγωγής, έπασχε δε από ανίατη ασθένεια τα τελευταία έτη της ζωής της.
Διέπρεψε στην πολιτική οικολογική θεωρία ενώ βασικά έργα του θεμελιώνονται στον «αντι-καπιταλισμό». «Οικολογία και Πολιτική», «Οικολογία και Ελευθερία», «Αντίο στο Προλεταριάτο», «Μεταμορφώσεις της Εργασίας» είναι σπουδαία έργα του.

25 Σεπ 2007

Βραδιά ερευνητών στο Βυζαντινό Μουσείο

Μέρος ενός ευρωπαϊκού προγράμματος που δίνει τη δυνατότητα στο ευρύ κοινό να γνωρίσει από κοντά τα επαγγέλματα του παρελθόντος και τους ερευνητές που τα μελετούν είναι η "Βραδιά ερευνητών" που ετοίμασε το Βυζαντινό και Χριστιανικό Μουσείο και θα δούμε την Παρασκευή 28 Σεπτεμβρίου από τις 7 το απόγευμα μέχρι τις 9 το βράδυ.
Οι επισκέπτες θα παρακολουθήσουν το στήσιμο μιας έκθεσης με θέμα τα βυζαντινά χειρόγραφα, ενώ επιμελητές, μουσειογράφοι, συντηρητές και ερευνητές θα εξηγούν την ιστορία του κάθε βιβλίου που εκτίθεται. Παράλληλα στον χώρο θα προβάλλεται video με θέμα "Από τον κόσμο των χειρογράφων".
Για τα παιδιά θα οργανωθεί εκπαιδευτικό πρόγραμμα. Κατά τη διάρκειά του τα παιδιά θα μπορέσουν να αγγίξουν τα εργαλεία και τα υλικά που χρησιμοποιεί ένας ζωγράφος και ένας γραφέας και να πειραματιστούν με αυτά για να καταλάβουν έτσι τα στάδια παραγωγής ενός χειρογράφου. Διαφορετικές εκδηλώσεις και δραστηριότητες θα πραγματοποιηθούν την ίδια μέρα στο Εθνικό Ίδρυμα Ερευνών και στο Εθνικό Αστεροσκοπείο στην Αθήνα, στο Μουσείο Βυζαντινού Πολιτισμού στη Θεσσαλονίκη και στο Μεσαιωνικό Κάστρο στην πόλη των Ιωαννίνων.

ΠΗΓΗ: ΗΥ ΑΥΓΗ 25/9/2007

Θα συνεχιστούν οι διαδικασίες επιλογής διευθυντών σχολικών μονάδων

Ανώτατη πηγή του υπουργείου Παιδείας δήλωσε πριν λίγο στο esos ότι μετά την επιλογή των Προισταμένων Γραφείων και Διευθυντών Διευθύνσεων θα συνεχιστεί η διαδικασία επιλογής των διευθυντών των σχολικών μονάδων Πρωτοβάθμιας και Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης.

Το θέμα συζητήθηκε χθες βράδυ (Δευτέρα) σε σύσκεψη στο γραφείο του υπουργού Παιδείας , ο οποίος έδωσε το «πράσινο φως». Ωστόσο ο κ. Στυλιανίδης αναρωτήθηκε προς τους συνεργάτες τους «δεν θα δημιουργήσει προβλήματα η αντικατάσταση των διευθυντών στη διάρκεια της σχολικής χρονιάς».

Η ίδια πηγή δήλωσε πως το γραφείο του υπουργού ζήτησε και την άποψη της νομικής υπηρεσίας του υπουργείου Παιδείας.

Πολιτικό όρκο ζητά ο ΣΥΡΙΖΑ

Πολιτικό και όχι θρησκευτικό όρκο κατά την επικείμενη ορκωμοσία του νέου Κοινοβουλίου ζητά από τον προσωρινό πρόεδρο της Βουλής ο Αλέκος Αλαβάνος.
«Ο θρησκευτικός όρκος παραβιάζει το συνταγματικό πρόσταγμα της ανεξιθρησκίας, καθώς και το άρθρο 9 της Ευρωπαϊκής Σύμβασης για την προστασία των Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων και των Θεμελιωδών Ελευθεριών», ανέφερε ο πρόεδρος του Συνασπισμού Ριζοσπαστικής Αριστεράς.

Ελλείψεις δασκάλων και καθηγητών στα σχολεία. Γιατί άραγε;

ΤΗΝ ΩΡΑ ΠΟΥ τα σχολεία της πρωτοβάθμιας και δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης υπολειτουργούν λόγω έλλειψης διδακτικού προσωπικού, περίπου 7.000 δάσκαλοι και καθηγητές αποσπώνται ως διοικητικοί υπάλληλοι στην κεντρική υπηρεσία και τους οργανισμούς του υπουργείου Παιδείας, ακόμη όμως και σε γραφεία βουλευτών.
Σε διοικητικές θέσεις της εκπαίδευσης αποσπώνται 2.000 δάσκαλοι και επιπλέον 5.000 καθηγητές ετησίως, ενώ η πρακτική αυτή ακολουθείται τα τελευταία 20-25 χρόνια. Σημειώνεται ότι από το σύνολο των 5.000 καθηγητών, 1.600 αποσπώνται σε διευθύνσεις και γραφεία εκπαίδευσης, 1.200 στα ΙΕΚ και τον ΟΕΕΚ, 700 σε ΑΕΙ και ΤΕΙ, 1.060 στην κεντρική υπηρεσία του υπουργείου Παιδείας, 170 στο Παιδαγωγικό Ινστιτούτο και 110 στα Γενικά Αρχεία του Κράτους.

Αποσύρεται οριστικά το βιβλίο Ιστορίας της Στ' Δημοτικού

Την απόσυρση του βιβλίου Ιστορίας της Στ' Δημοτικού και την αντικατάστασή του από το προηγούμενο βιβλίο ανακοίνωσε τo μεσημέρι της Τρίτης ο υπουργός Παιδείας.
Στη διάρκεια έκτακτης συνέντευξης Τύπου, ο υπουργός Παιδείας Ευριπίδης Στυλιανίδης ανακοίνωσε ότι θα προκηρυχθεί νέος διαγωνισμός για το συγκεκριμένο βιβλίο.Όπως εξήγησε, η απόφαση ελήφθη έπειτα από τις σημαντικές επιφυλάξεις που εξέφρασε για το περιεχόμενο του βιβλίου το Παιδαγωγικό Ινστιτούτο.Ο κ. Στυλιανίδης τόνισε η νέα γενιά δεν μπορεί να γίνει πειραματόζωο οποιουδήποτε εγχειρήματος. Παράλληλα, ανακοίνωσε ότι ο ίδιος εξετάζει ένα - ένα όλα τα θέματα του υπουργείου, ώστε άμεσα να δοθούν λύσεις, ενώ μέχρι την Παρασκευή 5 Οκτωβρίου αναμένεται να έχουν ολοκληρωθεί όλες οι αποσπάσεις και οι διορισμοί των εκπαιδευτικών.



24 Σεπ 2007

Την ερχόμενη εβδομάδα ανακοινώνονται οι νέοι Προϊστάμενοι

Mέσα στην ερχόμενη εβδομάδα αναμένεται να ανακοινωθούν οι βαθμολογίες των υποψηφίων Προϊσταμένων και Διευθυντών Διευθύνσεων Πρωτοβάθμιας και Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης, σύμφωνα με δήλωση στο esos , ανώτατου στελέχους του υπουργείου Παιδείας .

Μόλις ολοκληρωθεί η τοποθέτηση των νέων στελεχών της εκπαίδευσης θα επισπευσθεί η διαδικασία επιλογής των νέων διευθυντών Δημοτικών , Γυμνασίων και Λυκείων.

22 Σεπ 2007

Διαμαρτυρία για τον Ασωπό



Συγκέντρωση διαμαρτυρίας αύριο 23/9/2007 και από τους κατοίκους του Ωρωπού, για τη μόλυνση του ποταμού Ασωπού, στις 7 το απόγευμα στην πλατεία Σκάλας Ωρωπού. Οι κάτοικοι καταγγέλλουν τις βιομηχανίες της ευρύτερης περιοχής των Οινοφύτων ότι ρυπαίνουν τον ποταμό.

Για τη Γιαννάκου

..........................................................................................................................................................................

Κατά τη δική μου, αφελή πάντα, γνώμη η κ. Γιαννάκου πλήρωσε την άρνησή της να αποσύρει και να κάψει το βιβλίο Ιστορίας της ΣΤ' Δημοτικού. Αυτή ήταν και η μεγαλύτερη και κρισιμότερη αιτία της αποτυχία της. Στο συγκεκριμένο ζήτημα έδειξε γενναιότητα και ήθος. Νομιμοποίησε τους ιστορικούς και την επιστήμη της Ιστορίας, απέναντι σ' όσους θεωρουσαν πως η μυθολογία των γιαγιάδων είναι η μόνη εγκεκριμένη άποψη για τις περιπέτειες του τόπου μας, τη μνήμη και την αυτογνωσία, τη δική μας και των παιδιών μας.

..........................................................................................................................................................................

Όπως, υπενθυμίζω ήταν από τις ελάχιστες περιπτώσεις στον συντηρητικό χώρο που δεν πήγε να υπογράψει υπέρ της αναγραφής του Χ.Ο. στις ταυτότητες, εκείνες τις μακρινές μέρες του χριστοδουλικού "ανένδοτου". Εντάξει, δεν ξεχνώ την εκπαιδευτική της "μεταρρύθμιση", τα παιδιά και τους δασκάλους στους δρόμους, τα πολλά όχι, τις αστοχίες και τα πείσματα. Αλλά όλα αυτά αντιμετωπίστηκαν στον κάμπο των πολιτικών συγκρούσεων, εδώ η αριστερά και ο ΣΥΝ ειδικότερα ήταν στην πρώτη γραμμή της αντιπαράθεσης. Ταυτόχρονα αποδείχθηκε όμως πως η κουλτούρα του διαλόγου είναι μακρινός ακόμα τόπος για τις κοινωνικές και πολιτικές δυνάμεις στην Ελλάδα, αλλά ας παραλείψω αυτό το κομμάτι, μην κακοκαρδίσω τους σίγουρους ως προς την αγωνιστικότητά τους συντρόφους.

..........................................................................................................................................................................

Γι' αυτό, όχι ως συνηγορία και ούτε πολύ περισσότερο σαν παρηγοριά, υποστηρίζω πως η απουσία της κ. Γιαννάκου από την κεντρική πολιτική σκηνή είναι μια απώλεια. Η αριστερά που συγκρούστηκε μαζί της πιο σκληρά από κάθε άλλο υπουργό της προηγούμενης κυβέρνησης, με εξαίρεση της βυρωνικές αμπελοφιλοσοφίες, πρέπει να αναγνωρίσει πως η πρώην υπουργός στάθηκε απέναντι στον σκοταδισμό. Και στις μέρες που έρχονται εδώ θα είμαστε να δούμε αν υπάρχουν πολλοί που υποστήριξαν με τόσο θάρρος την Ευρώπη της επιστήμης και του ορθού λόγου, απέναντι στην επαρχία των ημιμαθών και των φοβισμένων. Γιατί, ας μην το κρύβουμε, είμαστε εγγόνια και δισέγγονα του μουστακαλή πατερούλη που τους ξεπάστρευε όλους γιατί ήθελε τα πάντα καθαρά και ξάστερα, αλλά κάτι έχουμε πάρει και από τους άλλους, τον Αντόνιο και την Ρόζα που μας είπαν πως η αλήθεια και το δίκιο δεν είναι προνόμιο, ούτε δικαίωμα, είναι προϊόν απόδειξης.


Αποσπάσματα από άρθρο του Γιώργου ΜΠΡΑΜΟΥ στην ΑΥΓΗ 22/9/2007


Σχόλιο: Ώριμες σκέψεις, με αντικειμενικότητα και χωρίς φανατισμό.



21 Σεπ 2007

Κολοσσαίο


ΕΙΝΑΙ ΑΞΙΟΘΡΗΝΗΤΟΣ ο τρόπος με τον οποίο κάποια από τα κορυφαία στελέχη του ΠΑΣΟΚ, τώρα που ξέσπασε ο εμφύλιος, ηθικολογούν αναδρομικά, σέρνοντας το φαιδρό τους μοιρολόι από κανάλι σε κανάλι. Μετά την ήττα ανακάλυψαν ξαφνικά την οδυνηρή αλήθεια που πάντα γνώριζαν για το κίνημά τους. Αν τη γνώριζαν όμως γιατί δεν μπήκαν στον κόπο να τη σφυρίξουν και στον αρχηγό τους τρία χρόνια τώρα; Όσο τους ήταν χρήσιμος έπιναν νερό στ΄ όνομά του, γιατί το όνομα ήταν όντως βολικό και μπορούσε ακόμη να συγκινήσει τα πλήθη στο Κολοσσαίο. Σήμερα βιάζονται να τον ξεφορτωθούν λες και είναι αυτός ο μοναδικός υπαίτιος της συντριβής. Τα περίφημα «συλλογικά όργανα» όμως τι μουσική έπαιζαν όλους αυτούς τους μήνες; Τo hard rock είναι άραγε επινόηση άλλης μπάντας; Το ζήτημα για τους «αγωνιστές της ενότητας της παράταξης» είναι φυσικά να ανακτήσουν τα προνόμιά τους, ώστε να μπορούν να στοχάζονται ανέμελα τα προβλήματα της σοσιαλδημοκρατίας πίνοντας το εσπρεσάκι τους στο Da Capo. Ο προδότης, όπως λέει και ο μέγας Άγγλος σατιρικός Τσέστερτον, είναι πάντα ένας πρώην φίλος, αλλιώς δεν θα μπορούσε να μετατραπεί σε σημερινό εχθρό. Ας πρόσεχε λοιπόν και ο Γιώργος όταν δεχόταν το χρίσμα και όταν ξέθαβε από την πυραμίδα του κόμματος τις γνωστές μούμιες.

Του Χάρη Βλαβιανού από "ΤΑ ΝΕΑ" 21/9/2007

Ο Μανώλης Γλέζος για τις εκλογές


"Ο δικομματισμός δέχθηκε ένα γερό πλήγμα στις εκλογές της περασμένης Κυριακής, όπου η Αριστερά -αν και διασπασμένη- αύξησε το συνολικό ποσοστό της. Ελπίζω να κατάλαβαν τώρα τα κόμματα της Αριστεράς ότι ο δικομματισμός κατόρθωσε να επιβιώσει μόνο χάρη στη διάσπασή της", υποστήριξε ο Μανώλης Γλέζος, σε συνέντευξη τύπου που παραχώρησε στα ΜΜΕ της Μεσσηνίας, αναλύοντας το εκλογικό αποτέλεσμα.
Οπως σημείωσε, το πλήγμα στο δικομματισμό υπήρξε μεγάλο και σαφές, υπογραμμίζοντας ότι η Ν.Δ. "υπέστη" μια "πύρρεια νίκη", συμπληρώνοντας ότι "αν και αποτελεί μειοψηφία κυβερνά χάρη σε έναν στρεβλωτικό εκλογικό νόμο". Για το ΠΑΣΟΚ είπε ότι "ήρθε αντιμέτωπο με μια σοβαρή ήττα, θύμα ενός εκλογικού νόμου δικής του έμπνευσης. Τώρα έχει πανικοβληθεί και προσπαθεί να αλλάξει πρόσωπο, αδυνατώντας ακόμα να αντιληφθεί ότι αυτό που θα πρέπει να αλλάξει είναι πολιτική". Ο Μ. Γλέζος δεσμεύθηκε ότι δεν θα εγκαταλείψει τη Μεσσηνία. "Δεν μπήκα υποψήφιος απλώς για να μπω, αλλά για να βοηθήσω το λαό της Μεσσηνίας", τόνισε χαρακτηριστικά, σημειώνοντας ότι από παλιά θεωρεί τον εαυτό του "ένα κομμάτι από τη Μεσσηνία". Το ιστορικό στέλεχος της Αριστεράς ευχαρίστησε συνολικά τους Μεσσήνιους, τόσο για την υποδοχή τους, ανεξάρτητα πολιτικής τοποθέτησης του καθενός, όσο και για την αποδοχή στο πρόσωπό του.
Σημείωσε επίσης ότι η Αριστερά θα πρέπει να σταθεί στα βασικά σημεία που την ενώνουν -δηλαδή τις κοινές θέσεις στα ουσιαστικά προβλήματα της χώρας και του λαού- και όχι στα θεωρητικά ζητήματα στα οποία ενδεχομένως διαφέρουν οι θέσεις των διαφόρων αριστερών κομμάτων και κινήσεων.

ΠΗΓΗ: Η ΑΥΓΗ 21/9/2007

Το ρατσιστικό "λευκό δέντρο"

Καθημερινός ρατσισμός σε μια μικρή πόλη των ΗΠΑ. Μπορεί να έχουν περάσει πάνω από 40 χρόνια από τότε που ο Ρόμπερτ Κένεντι έστελνε τον ομοσπονδιακό στρατό να συνοδέψει έγχρωμους φοιτητές στο πανεπιστήμιο, ωστόσο οι ρατσιστικές συμπεριφορές είναι ακόμη βαθιά ριζωμένες. Χιλιάδες άτομα διαδήλωσαν χθες στην πόλη Τζίνα, κοντά στο Λος Άντζελες, διαμαρτυρόμενοι ενάντια στη σύλληψη έξι νεαρών μαύρων που κατηγορούνται για απόπειρα φόνου ενός λευκού φοιτητή, πριν από έναν χρόνο. Οι διαδηλωτές υποστήριξαν ότι το όλο θέμα διογκώθηκε με ρατσιστικά κριτήρια, όταν ξέσπασε ένας καυγάς την πρώτη ημέρα της σχολικής χρονιάς πέρσι. Επικεφαλής της μεγάλης συγκέντρωσης (ειδικά όταν πρόκειται για μικρή πόλη σαν τη Τζίνα, των τριών χιλιάδων κατοίκων) τέθηκαν γνωστοί εκπρόσωποι οργανώσεων προστασίας των ανθρωπίνων δικαιωμάτων αλλά και ο επίσκοπος Αλ Σάρπτον, ενώ η πορεία πέρασε μπροστά από το Γυμνάσιο της πόλης και μπροστά από το δένδρο που έγινε η επίθεση κατά του νεαρού - σήμερα υπάρχει μόνο ο κορμός, καθώς κάτοικοι της πόλης το έκοψαν, γιατί είχε γίνει πόλος έντασης για τη μικρή αυτή πόλη...
Τον Αύγουστο του 2006, σε συνέλευση την πρώτη ημέρα της σχολικής χρονιάς, ένας μαθητής ρώτησε τον υποδιευθυντή αν θα επιτραπεί στους μαύρους μαθητές να κάθονται κάτω από το δέντρο που θεωρείτο το 'λευκό δέντρο' στην αυλή του σχολείου. "Ξέρεις, μπορείς να κάθεσαι όπου θέλεις", απάντησε ο Γκάουεν Μπέργκες, ο υποδιευθυντής. Την επόμενη ημέρα δύο αγχόνες κρέμονταν από το δένδρο... Οι περισσότεροι μαθητές δεν τις είδαν γιατί η διεύθυνση τις έκοψε. Παράλληλα απέβαλε τρεις λευκούς μαθητές που θεώρησε υπεύθυνους για το γεγονός. Μετά από καταγγελία γονιών και έρευνα του FBI, αποφασίστηκε να μην ασκηθούν διώξεις. Τις επόμενες όμως εβδομάδες το θέμα άρχισε να παίρνει διαστάσεις, με κάποιους λευκούς να ισχυρίζονται ότι οι αγχόνες ήσαν "εφηβικό αστείο"... Καυγάδες ξέσπασαν στο σχολείο αλλά οι υπεύθυνοι δεν τους συνέδεσαν με το θέμα των αγχονών. Το Νοέμβριο σημειώθηκε εμπρησμός στο σχολείο, που έκλεισε για μερικές ημέρες, αλλά όταν ξανάνοιξε το Δεκέμβριο, ξέσπασε νέος καυγάς στη διάρκεια του μεσημεριανού. Ένας λευκός μαθητής, ο Τζάστιν Μπάρκερ, έπεσε θύμα ξυλοδαρμού και μεταφέρθηκε στο νοσοκομείο. Τότε συνελήφθησαν οι έξι μαύροι μαθητές.
Στους "Νιού Γιόρκ Τάιμς" ο Ρίτσαρντ Τζόουνς έγραψε την Τετάρτη: "Το ονομάζουν το λευκό δένδρο. Όχι λόγω του χρώματος των φύλων του ή του κορμού του αλλά λόγω του είδους των ανθρώπων, συνήθως κάθονται στη σκιά του στο γυμνάσιο της Τζένα"...

ΠΗΓΗ: Η ΑΥΓΗ 21/9/2007

Αρχές Οκτωβρίου οι νέοι Προϊστάμενοι;



Την τελευταία εβδομάδα του Σεπτεμβρίου, εκτός απροόπτου, θα συνέλθουν σε συνεδρίαση τα ΚΥΣΔΕ – ΚΥΣΠΕ, όπου και θα προηγηθεί η συζήτηση για εκκρεμότητες αποσπάσεων. Πάντως στο πρώτο δεκαπενθήμερο του Οκτωβρίου είναι πολύ πιθανό να ανακοινωθούν οι νέοι Προϊστάμενοι εκπαίδευσης. Άλλωστε οι βαθμολογίες είναι έτοιμες, βάσει των αντικειμενικών μορίων και των αποτελεσμάτων της συνέντευξης.
Τα ονόματα των νέων προϊσταμένων εκπαίδευσης δεν ανακοινώθηκαν μέχρι στιγμής λόγω εκλογών. Σε περίπτωση που οι πληροφορίες επιβεβαιωθούν, τότε ίσως προχωρήσουν και οι κρίσεις για τους διευθυντές σχολείων, αν και εκπαιδευτικοί παράγοντες επισημαίνουν πως σε μια τέτοια εξέλιξη θα δημιουργηθεί αναταραχή στη λειτουργία των σχολείων. Πάντως οι πίνακες με τα μόρια των διευθυντών είναι έτοιμοι.
Σύμφωνα με πληροφορίες τις επόμενες μέρες αναμένεται να πραγματοποιηθεί η πρώτη φάση προσλήψεων αναπληρωτών εκπαιδευτικών δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης. Παράλληλα αναμένεται να ξεκινήσει η δεύτερη φάση προσλήψεων αναπληρωτών Δασκάλων και Νηπιαγωγών καθώς και η πρόσληψη ωρομισθίων εκπαιδευτικών πρωτοβάθμιας και δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης.
Χθες συνεδρίασε το ΑΠΥΣΠΕ Θεσσαλίας, όπου συζητήθηκαν θέματα εκπαιδευτικών αδειών. Στην πρωτοβάθμια εκπαίδευση Μαγνησίας θα χορηγηθούν δύο με τρεις εκπαιδευτικές άδειες.
Στο μεταξύ συνεχίζεται η υπογραφή συμβάσεων της Διεύθυνσης Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης με τους ωρομίσθιους εκπαιδευτικούς που διδάσκουν μαθήματα ειδικότητας στα Ολοήμερα Σχολεία. Το μοναδικό πρόβλημα εντοπίζεται στους καθηγητές αγγλικής γλώσσας και τους γυμναστές, όπου θα πρέπει να γίνει διάθεση εκπαιδευτικών από τη δευτεροβάθμια εκπαίδευση.

ΠΗΓΗ: ΕΦΗΜΕΡΙΔΑ "Η ΘΕΣΣΑΛΙΑ" 21/9/2007

Για τα νέα σχολικά εγχειρίδια

...........................................................................................................................................................................
Τα νέα σχολικά εγχειρίδια στο σύνολό τους, άλλοτε με εθνικιστικό και άλλοτε με μεταμοντέρνο πρόσημο, έχουν απαλλαγεί από την όποια αγωνιστική κληρονομιά και το ανθρωπιστικό φορτίο που αναδύονταν από τα σχολικά βιβλία της δεκαετίας του ’80. Η αποσιώπηση της Οκτωβριανής Επανάστασης και της επιρροής της στα εργατικά και κοινωνικά κινήματα από το βιβλίο της Στ΄, δεν είναι η εξαίρεση αλλά ο κανόνας των νέων βιβλίων. Οι μαθήτριες και οι μαθητές δεν θα συναντήσουν πια το Σπάρτακο στο βιβλίο της Ιστορίας της Ε΄, ούτε το Δρίμακο στη Γλώσσα της Δ΄. Θα μάθουν ότι οι δούλοι απλά «φρόντιζαν» τους κήπους και τα σπίτια των πλουσίων και όχι ότι «οι Ρωμαίοι μαστίγωναν, αλυσόδεναν τους δούλους και τους έβαζαν να δουλεύουν χωρίς διακοπή και να κοιμούνται στα υπόγεια με ελάχιστη τροφή» . Δεν θα ακούσουν πλέον τίποτα για την προσπάθεια των Γράκχων για αναδασμό της γης, τη δολοφονία τους από τους πλούσιους αλλά και την αντίστοιχη ενέργεια των Άγη και Κλεομένη στην αρχαία Σπάρτη . Θα προσεγγίσουν τη Στάση του Νίκα όχι ως κοινωνική εξέγερση αλλά ως ανεπιθύμητη και καταστροφική «αναστάτωση» .
Ο μπαρμπα – Τζίμης και οι αγώνες για το οχτάωρο, οι «Μοντέρνοι καιροί», ο Μπαρμπα – Μήτσος ο Ντούλιας, πολιτικός πρόσφυγας μετά τον εμφύλιο, οι κολίγες στην «Παράσταση του Αρκουδιάρη», το «Μηχάνημα» του Τριβιζά, το «Σιδερένιο Ποτάμι» του Λουντέμη που αναφερόταν στον Ψυχρό Πόλεμο, έχουν αντικατασταθεί στα βιβλία της γλώσσας από συνταγές της Βέφας, οδηγίες χρήσης οικιακών συσκευών και διαφημίσεις παιχνιδομηχανών. Τα παιδιά θα διαβάσουν στο βιβλίο Θρησκευτικών ότι την προέλαση των Γερμανών ναζί θα σταματήσει στον Ορχομενό η Παναγία και όχι η αντίσταση . Θα ταυτίσουν την ειρηνική συμβίωση λαών με την υποταγή του κατακτημένου στον κατακτητή, με παράδειγμα τη «συνύπαρξη Μακεδόνων του Μ. Αλεξάνδρου με τους λαούς που κατάκτησαν» αλλά και «τις φιλικές μας σχέσεις με τους Γερμανούς, τους Ιταλούς κ.α παρά τη σκληρή κατοχή της χώρας μας , στο διάστημα 1940-1944» …
............................................................................................................................................................................

Απόσπασμα από άρθρο του Δημήτρη Μαριόλη

Πηγή : περιοδικό Ρωγμές εν τάξει, τ. 1, Καλοκαίρι 2007


«Επαναφορά» στο παλαιότερο βιβλίο Ιστορίας;

......................................................................................................................................................................
Μήπως θα εξυπηρετούσε, άλλωστε, η χρήση του παλιού, δοκιμασμένου βιβλίου; Η ιδέα έχει αρχίσει να συζητείται στο υπουργείο Παιδείας και ήδη ο νέος υπουργός κ. Ευριπίδης Στυλιανίδης δέχεται σχετικές εισηγήσεις. Ηδη το πολιτικό κόστος που προκάλεσε το βιβλίο στην (προηγούμενη) κυβέρνηση είναι μεγάλο, με μεγαλύτερο «θύμα» την πρώην υπουργό κ. Μαριέττα Γιαννάκου, η οποία δεν εξελέγη στη νέα Βουλή. Από την άλλη, έως τώρα καταγράφεται αμηχανία στις επίσημες δηλώσεις του υπουργείου Παιδείας για την καθυστέρηση αποστολής του βιβλίου στα δημοτικά σχολεία. Ενδεικτικά, χθες, πηγή του Παιδαγωγικού Ινστιτούτου ανέφερε στην «Κ» ότι τα σχολικά βιβλία δεν εκτυπώνονται σε τυπογραφεία που τυπώνουν προεκλογικό υλικό ώστε να καθυστερήσει η εκτύπωση των βιβλίων λόγω εκλογών. Δικαιολογία που έχει αναφερθεί ως λόγος καθυστέρησης...
.............................................................................................................................................................................

ΠΗΓΗ: Η ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ 21/9/2007

Από το «δε συνεργαζόμαστε» στο «εναλλάξ στην προεδρία»

Δεν κράτησε πολύ το «δε συνεργαζόμαστε με το ΠΑΣΟΚ» του ΣΥΝ.

Τρεις μήνες μετά το συνέδριο της ΟΛΜΕ και λίγες μόλις μέρες μετά τις βουλευτικές εκλογές, συγκροτήθηκε χτες το ΔΣ της ΟΛΜΕ, με εναλλακτική προεδρία του ΣΥΝ και του ΠΑΣΟΚ για την επόμενη διετία.
Ετσι, για τον πρώτο χρόνο η θέση του προέδρου βρίσκεται στα χέρια της «Αγωνιστικής Συνεργασίας» (ΣΥΝ) και συγκεκριμένα του Γρ. Καλομοίρη, ενώ την προσεχή χρονιά πρόεδρος της ΟΛΜΕ προτάθηκε να είναι ο Κ. Μανιάτης της ΠΑΣΚ (ΠΑΣΟΚ).
Δεν είναι η πρώτη φορά που το ΔΣ της ΟΛΜΕ έχει εναλλακτικό προεδρείο. Για τα έτη 2003-2005, η θέση του προέδρου πέρασε εναλλάξ από τα χέρια της ΝΔ και του ΣΥΝ. Για τον πρώτο χρόνο, που ήταν κυβέρνηση το ΠΑΣΟΚ, πρόεδρος της ΟΛΜΕ ήταν η ΔΑΚΕ και όταν κυβέρνηση έγινε η ΝΔ, πρόεδρος της ΟΛΜΕ έγινε η «Αγωνιστική Συνεργασία».
Αξίζει να σημειωθεί ότι σε προηγούμενες συνεδριάσεις του ΔΣ, η ΠΑΣΚ ισχυριζόταν ότι δε διαπραγματεύεται τη θέση του προέδρου και τη διεκδικεί για ολόκληρη τη διετία. Σήμερα, μετά τους συσχετισμούς που διαμορφώθηκαν στη Βουλή, ΠΑΣΚ και ΣΥΝ σφίγγουν το χέρι, βάζουν μπροστά τη «μεγάλη δημοκρατική συμμαχία» και διαμορφώνουν ένα προεδρείο σε επιφανειακά αντικυβερνητικά πλαίσια, που επί της ουσίας παρέχει συναίνεση στην κυβερνητική πολιτική, όπως κάνει άλλωστε εδώ και αρκετά χρόνια ανεξάρτητα το ποιο κόμμα κυβερνούσε. Επιπλέον, η ίδια η «συνθετική» απόφαση του συνεδρίου της ΟΛΜΕ αποτελεί υπόκλιση στις θέσεις του ΠΑΣΟΚ (αποκέντρωση, κριτική από την άποψη της εφαρμογής και όχι της ουσίας).
Οπως σχολιάζει ο Κ. Σμπόνιας, εκπρόσωπος του ΠΑΜΕ Εκπαιδευτικών και μέλος του ΔΣ της ΟΛΜΕ, «ο καιροσκοπισμός και η κούφια ρητορεία δήθεν για την εξυπηρέτηση των συμφερόντων των εργαζομένων δεν κρύβονται όταν πρόκειται για την εξυπηρέτηση πολιτικών παιχνιδιών κορυφής. Η συμφωνία των παρατάξεων του ΣΥΝ και του ΠΑΣΟΚ σε πολλά συνδικάτα, για την εκλογή τους στα προεδρεία αυτών, είχε και την αντανάκλασή της τελικά και στην ΟΛΜΕ. Οι καθηγητές ας βγάλουν τα συμπεράσματά τους».
Πάγια θέση αρχής της ΕΣΑΚ - ΔΕΕ, την οποία υποστήριξε και σε αυτή τη συνεδρίαση του ΔΣ, είναι ότι τα προεδρεία οφείλουν να είναι αντιπροσωπευτικά - αναλογικά.

ΠΗΓΗ: ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 21/9/2007

20 Σεπ 2007

Παιδεία χωρίς χρήματα, δε γίνεται

Στο τελευταίο θρανίο η Ελλάδα, σύμφωνα με την ετήσια έκθεση του Οργανισμού Οικονομικής Συνεργασίας και Ανάπτυξης για την Παιδεία.
Η έκθεση που βασίζεται σε στοιχεία του 2004 αναφέρει ότι το εκπαιδευτικό σύστημα στη χώρα μας παρουσιάζει τη χειρότερη εικόνα ανάμεσα στα 30 κράτη καθώς δαπανά τα λιγότερα χρήματα από όλες τις ανεπτυγμένες χώρες.
Οι δαπάνες για την Παιδεία στην Ελλάδα αντιστοιχούσαν το 2004 στο 3,4% του ΑΕΠ έναντι 8% στην Ισλανδία, 7,4 στις Ηνωμένες πολιτείες, 7,2 στη Νότια Κορέα.

19 Σεπ 2007

Τζουμάκας: Συγκροτήματα ΜΜΕ ετοιμάζουν τον Βενιζέλο




Λάβρος κατά ορισμένων ΜΜΕ, «ΠΑΣΟΚοδεξιών βουλευτών» και του Ε. Βενιζέλου χθες ο Στέφανος Τζουμάκας, μέλος του Πολιτικού Συμβουλίου του ΠΑΣΟΚ: «Υπάρχει, είπε, μια μεθόδευση από ορισμένους κύκλους του πιο παρασιτικού κεφαλαίου της χώρας εναντίον του ΠΑΣΟΚ και της ηγεσίας του τα τρία τελευταία χρόνια». Χαρακτήρισε εγκάθετους και σε διατεταγμένη υπηρεσία βουλευτές που συντάσσονται με τον Ε. Βενιζέλο και είπε ότι κινήθηκαν συγκροτημένα μέσα στην Κ.Ο. το προηγούμενο διάστημα. Αναφερόμενος σε ΜΜΕ (κατονόμασε «Μέγκα» και «Βήμα»), μίλησε για νέες αποστασίες και νέες πολιτικές που δεν μπορεί να δεχτεί ο προοδευτικός κόσμος και τόνισε ότι «δεν θα αγοραστεί η ηγεσία του ΠΑΣΟΚ, επειδή θέλουν ορισμένα συγκροτήματα και ορισμένοι ιδιοκτήτες επιχειρήσεων». Χαρακτήρισε τον κ. Βενιζέλο συντηρητικό και δεξιό πολιτικό, τον οποίο ως «λαγό ετοιμάζουν αυτά τα συγκροτήματα» για την ηγεσία του ΠΑΣΟΚ.

ΠΗΓΗ: ΕΛΕΥΘΕΡΟΤΥΠΙΑ 19/9/2007

Από Οκτώβριο το βιβλίο της Ιστορίας της ΣΤ΄ Δημοτικού

Με τη συνοδεία συμπληρωματικού υλικού για τα κεφάλαια και τα γεγονότα που παρέλειψε ή υποβάθμισε η συγγραφική ομάδα της κυρίας Μαρίας Ρεπούση, θα αποσταλεί στα σχολεία το βιβλίο Ιστορίας της Στ’ Δημοτικού, σύμφωνα με πληροφορίες του ΕΤ. Από την ώρα που θα πάρει την εντολή, ο Οργανισμός Εκδοσης Διδακτικών Βιβλίων χρειάζεται περίπου δύο εβδομάδες για να τυπώσει. Συνεπώς, στην καλύτερη περίπτωση οι μαθητές και οι δάσκαλοι της Στ’ Δημοτικού δεν θα πάρουν στα χέρια τους βιβλίο Ιστορίας νωρίτερα από τις αρχές Οκτωβρίου.

Ο νέος υπουργός Παιδείας, κ. Ευρυπίδης Στυλιανίδης, θα κληθεί να αποφασίσει επειγόντως για την τύχη του επίμαχου εγχειριδίου που κατά πολλούς κόστισε στην προκάτοχό του, τη βουλευτική της έδρα.
Στην εκπνοή της δεύτερης εβδομάδας της νέας σχολικής χρονιάς τα περιθώρια αποφάσεων για τη νέα ηγεσία του υπουργείου Παιδείας είναι στενά:
-Ή θα ξεμπλοκάρει την εκτύπωση του βιβλίου της κυρίας Μαρίας Ρεπούση μετακυλίοντας την ευθύνη της ετυμηγορίας για την τύχη του επίμαχου εγχειριδίου στην εκπαιδευτική κοινότητα, η οποία θα κληθεί από το Παιδαγωγικό Ινστιτούτο να το αξιολογήσει.
-Ή θα προχωρήσει στην άμεση απόσυρσή του, επανεκτυπώνοντας το παλιό βιβλίο Ιστορίας.
Στην πρώτη περίπτωση η νέα ηγεσία θα διακινδυνεύσει να ξαναξυπνήσουν τα πάθη εναντίον του βιβλίου και να μεταφερθεί η ένταση μέσα στις σχολικές αίθουσες. Στη δεύτερη θα κατηγορηθεί ότι «δίκασε χωρίς ενόρκους». Μέση λύση θεωρούνται οι συμπληρωματικές οδηγίες σε συνδυασμό με την αξιολόγηση του βιβλίου. Τη σχετική διαδικασία έχει επεξεργαστεί το Παιδαγωγικό Ινστιτούτο.
Η κυρία Μ. Γιαννάκου έχει επίσης δρομολογήσει τη διανομή στα σχολεία του βιβλίου «Ματωμένα Χώματα» της Δ. Σωτηρίου, όπως ανήγγειλε αρχές Αυγούστου, επιχειρώντας να αντισταθμίσει τη «στεγνή» παρουσίαση της Μικρασιατικής Καταστροφής από τη συγγραφική ομάδα της κ. Μ. Ρεπούση. Είναι εγκεκριμένη από το Γενικό Λογιστήριο η πίστωση για την προμήθεια 140.000 αντιτύπων από τον «Κέδρο», τον εκδοτικό οίκο που διατηρεί τα πνευματικά δικαιώματα του συγκεκριμένου βιβλίου.

ΠΗΓΗ: ΕΛΕΥΘΡΟΣ ΤΥΠΟΣ - ΓΙΟΥΛΗ ΜΑΝΩΛΗ

Στα αμερικανικά σχολεία ανθεί η βία

Τα αυξανόμενα κρούσματα σχολικής βίας είναι ιδιαίτερα ανησυχητικό φαινόμενο που επηρεάζει χιλιάδες μαθητές στις ΗΠΑ. Εκτιμάται ότι περίπου 160.000 μαθητές χάνουν τουλάχιστον μια σχολική ημέρα κάθε χρόνο, λόγω φυσικών ή λεκτικών απειλών από άλλους μαθητές. Ο ψυχολόγος του Χάρβαρντ κ. Ουίλιαμ Πόλακ σημειώνει ότι τα κρούσματα μπορεί να είναι ακόμα περισσότερα και αυτό διότι τα θύματα φοβούνται να αποκαλύψουν στους γονείς τους τι πραγματικά συνέβη.
..........................................................................................................................................................................
Η λύση, προτείνουν οι ψυχολόγοι, είναι η καθημερινή συζήτηση των γονέων με τα παιδιά τους και η δημιουργία σχέσης εμπιστοσύνης μεταξύ τους.

ΠΗΓΗ: http://www.cnn.com

Διαδικτυακή διδασκαλία

Εν όψει της νέας σχολικής χρονιάς στις ΗΠΑ, δάσκαλοι και καθηγητές αναζητούν τον καλύτερο τρόπο για να εντάξουν την ηλεκτρονική μάθηση στο εκπαιδευτικό τους πρόγραμμα. Ευρηματικοί εκπαιδευτικοί χρησιμοποιούν την τεχνολογία για να παρέχουν βοήθεια στους μαθητές τους μέσω του Διαδικτύου και τις ώρες που βρίσκονται εκτός σχολείου. Με αυτόν τον τρόπο οι καθηγητές μπορούν να προσαρμόσουν τη διδασκαλία τους ατομικά στον κάθε μαθητή και να κάνουν την παράδοσή τους πιο ενδιαφέρουσα και αποδοτική. Μία από τις πρώτες διαδικτυακές εταιρείες μάθησης, η Tutor.com, είχε πέρσι 750.000 μαθητές. Φέτος αναμένεται ότι θα εγγραφούν περισσότεροι από ένα εκατομμύριο.

ΠΗΓΗ: www.washingtonpost.com

Σχόλιο: Στη χώρα του πιο άγριου καπιταλισμού, είναι εντελώς φυσικό τα δημόσια σχολεία να υποβαθμίζονται και οι ιδιωτικές εταιρείες μάθησης να ανθούν.

11 Σεπ 2007

Το ασύρματο Ίντερνετ βλάπτει την υγεία


Η Γερμανική κυβέρνηση ανακοίνωσε πως πρέπει να αποφεύγουμε να χρησιμοποιούμε την ασύρματη τεχνολογία Wi-Fi (δηλ. το ασύρματο Ίντερνετ) επειδή μπορεί να δημιουργεί κινδύνους για την υγεία. Η αιφνιδιαστική αυτή ανακοίνωση- είναι η πιο κατηγορηματική που έχει κάνει οποιαδήποτε κυβέρνηση για την τεχνολογία Wi-Fi, η οποία διαδίδεται ταχύτατα- προβλέπεται ότι θα δημιουργήσει αναταραχές στον τομέα.
Ο επίσημος γερμανικός κυβερνητικός οργανισμός προστασίας από τις ακτινοβολίες συμβουλεύει επίσης τους πολίτες να χρησιμοποιούν σταθερά τηλέφωνα αντί των κινητών και προειδοποιεί για ένα "ηλεκτρονέφος" που δημιουργείται από ένα ευρύ φάσμα προϊόντων καθημερινής χρήσης.
Το Υπουργείο Περιβάλλοντος ανακοίνωσε ότι η έκθεση στην ακτινοβολία από το Wi-Fi πρέπει να είναι όσο το δυνατόν χαμηλότερη και να προτιμάται η χρήση συμβατικών καλωδιακών συμβάσεων.

ΠΗΓΗ: ΤΑ ΝΕΑ 10/9/2007

9 Σεπ 2007

Αλλάζει το αναλυτικό Πρόγραμμα στα Δημοτικά της Ιταλίας

Σαρωτικές αλλαγές στο αναλυτικό πρόγραμμα της πρωτοβάθμιας εκπαίδευσης
αποφάσισε ο υπουργός Παιδείας Τζουζέπε Φιορόνι με έντο­νο άρωμα από το
παρελθόν: επιστροφή στην προπαίδεια, αύξηση των ωρών διδασκαλίας
της Ιταλικής Γλώσσας, των Μαθηματικών, της Ιστορίας και της Γεωγραφίας.
Ταυτόχρονα ελατ­τώνονται οι ώρες διδασκαλίας των Αγγλικών, της Πληροφορικής
και της γνωριμίας με τον Κόσμο των Επιχειρήσεων.
Η αύξηση των ωρών διδασκαλίας tων τριών αυτών μαθημάτων ήταν ο ακρογωνιαίος
λίθος της προηγούμενηςμε­ταρρύθμισης που οραματιζόταν μια εκπαίδευ­ση η οποία
θα ανταποκρίνεται στις σύγχρονες ανάγκες της κοινωνίας.
Επιστροφή στο παρελ­θόν ή αποκατάσταση της λογικής;
«Τις αλλαγές υπαγόρευσαν τα απίστευτα κενά που έχουν σε βασικές γνώσεις
μαθηματικών, γραμματικής, γεωγραφίας και ιστορίας περισσότεροι
από το 40% των μαθητών των λυκείων», απαντά ο Φιο­ρόνι.
Το νέο εκπαιδευτικό πρόγραμμα θα εφαρ­μοστεί πιλοτικά σε επιλεγμένα σχολεία,
για δύο σχολικές χρονιές. Ακολούθως θα εφαρμοστεί στο σύνολο της
πρωτοβάθμιας εκπαίδευσης αφού πρώτα ληφθούν υπόψη τα συμπεράσματα
της περιόδου πειραματικής εφαρμογής.

ΠΗΓΗ: www.corriere.it

8 Σεπ 2007

Θλιβερή πρωτιά της Ελλάδας

«Η Ελλάδα κατέχει την πρώτη θέση μεταξύ των ευρωπαϊκών χωρών σε καρκίνο του πνεύμονα στις νεώτερες ηλικίες (κάτω των 44 χρόνων) και στις γυναίκες την τέταρτη, με τάσεις ανόδου», τονίζει ο κ. Σιαφάκας, καθηγητής Πνευμονολογίας του Πανεπιστημίου Κρήτης και πρόεδρος της Ελληνικής Πνευμονολογικής Εταιρείας. «Αυτό σημαίνει ότι περιμένουμε περαιτέρω αύξηση της συχνότητας (επιπολασμού) της νόσου τις επόμενες δεκαετίες. Σήμερα υπολογίζεται ότι στη χώρα μας εμφανίζονται περίπου 5.000 νέες περιπτώσεις τον χρόνο».
Ο καρκίνος του πνεύμονα είναι ο συχνότερος στους άνδρες (20% όλων των καρκίνων), με χαμηλότερα ακόμα ποσοστά στο γυναικείο φύλο (5-10%). Στις γυναίκες, όμως, αυξάνεται με ταχύτατους ρυθμούς. Γι΄ αυτό, ενώ σήμερα βρίσκεται παγκοσμίως στη δεύτερη θέση μετά τον καρκίνο του μαστού, σε μερικές περιοχές (όπως π.χ. στη Σκωτία) οι θάνατοι από καρκίνο του πνεύμονα άρχισαν να ξεπερνούν αυτούς από καρκίνο του μαστού.
«Κάτι τέτοιο αναμένεται και στη χώρα μας, γιατί η συχνότητα της καπνιστικής συνήθειας στις νεαρές γυναίκες έχει αυξηθεί σημαντικά τα τελευταία χρόνια», προειδοποιεί ο κ. Σιαφάκας. «Η αύξηση αυτού του πολύ θανατηφόρου καρκίνου στις γυναίκες είναι ένα από τα πιο ανησυχητικά επιδημιολογικά ευρήματα σε παγκόσμιο επίπεδο».

ΠΗΓΗ: ΤΑ ΝΕΑ 8/9/2007

7 Σεπ 2007

Βλαβερά για τα παιδιά επτά πρόσθετα χημικά στα τρόφιμα

Στο πλαίσιο της έρευνας, η οποία έγινε στο Σαουθάμπτον της Βρετανίας και δημοσιεύθηκε χθες στην Επιθεώρηση «Τhe Lancet», σε 153 νήπια 3 ετών και σε 144 παιδιά 8 ετών χορηγήθηκαν καθημερινά αναψυκτικά, μερικά από τα οποία περιείχαν πρόσθετα και μερικά ψευτοφάρμακο (placebo).
Τα χημικά που χρησιμοποιήθηκαν ήταν δύο συνδυασμοί των χρωστικών ουσιών κίτρινο FCR (Ε110), ταρτραζίνη (Ε102), καρμοϊζίνη (Ε122), ερυθρό κοχενίλης (Ε124, γνωστό και ως κόκκινο τροφίμων 7), κόκκινο τροφίμων 17 (Ε129), κίτρινη κινολίνη (Ε104) και το συντηρητικό βενζοϊκό νάτριο (Ε211). Ανάμεσα στα αναψυκτικά που περιέχουν το συντηρητικό Ε211 είναι τα Ρepsi Μax, Fanta, Sprite και Coca Light, ενώ άλλα Ε υπάρχουν σε πολλά τυποποιημένα γλυκίσματα και κέικ. Αμφότεροι οι συνδυασμοί που χορηγήθηκαν και στις δύο ηλικιακές ομάδες είχαν μεγαλύτερη επίδραση από το ψευτοφάρμακο. Και οι τέσσερις ομάδες εμφάνισαν αυξημένη υπερκινητικότητα (αν και στη μία η αλλαγή ήταν λίγο κάτω της στατιστικά σημαντικής). Κατά μέσο όρο, τα παιδιά εμφάνισαν περίπου το 10% των συμπτωμάτων των παιδιών που πάσχουν από Διαταραχή Ελλειμματικής Προσοχής-Υπερκινητικότητα (ΔΕΠΥ).

ΠΗΓΗ: ΤΑ ΝΕΑ 7/9/2007

4 Σεπ 2007

ΕΠΕΙΓΟΥΣΑ ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ ΤΟΥ WWF


Aθήνα, 2-9-2007: Με αφορμή το γεγονός ότι ο υποψήφιος στην 6η θέση του ψηφοδελτίου Επικρατείας του ΠΑΣΟΚ, Σπύρος Κουβέλης παρουσιάζεται στα ΜΜΕ ως «επικεφαλής του ελληνικού τμήματος του WWF», η περιβαλλοντική οργάνωση WWF Ελλάς διευκρινίζει τα εξής:

1. Ο Σπύρος Κουβέλης συνεργάστηκε με το WWF Ελλάς πριν από 10 χρόνια (1992 μέχρι το 1997), ως επικεφαλής του τμήματος περιβαλλοντικών προγραμμάτων. Έκτοτε, ο κ. Κουβέλης ουδεμία σχέση έχει με την οργάνωση και προφανώς δεν την εκπροσωπεί.

2. Το WWF Ελλάς δεν υποστηρίζει κανέναν πολιτικό σχηματισμό. Ως μη κυβερνητική οργάνωση, το WWF Ελλάς θεωρεί την πολιτική αμεροληψία και ανεξαρτησία από κομματικούς σχηματισμούς αρχές απαράβατες, τις οποίες και έχει επιτυχώς διαφυλάξει στα 17 χρόνια δράσης του στον Ελληνικό χώρο.

3. Το WWF Ελλάς καλεί όλα τα κόμματα και τους υποψηφίους να σεβαστούν την πολιτική ανεξαρτησία του και να μην επιχειρήσουν να εκμεταλλευτούν προεκλογικά το όνομα και τη δράση του.

2 Σεπ 2007

Οι εμπρηστές είμαστε εμείς

"Εδώ βρίσκεται το δυσκολότερο μέρος της πικρής αλήθειας. Το ερώτημα δεν είναι, όπως είπε κάποτε ο πρεσβύτερος Καραμανλής, «ποιός, επιτέλους, κυβερνά αυτόν τον τόπο;» αλλά, αντιθέτως, «ποιοί, επιτέλους, κυβερνώνται σ’ αυτόν τον τόπο;» και, εντέλει, «τι σόϊ τόπος είναι τούτος που οι άνθρωποί του δέχονται να κυβερνώνται έτσι;» Το πρόβλημα ενός κατά συρροήν εγκληματικού κρατικού μηχανισμού δεν ανήκει στο κράτος αλλά στη κοινωνία που το θεσμοθετεί, το υποστηρίζει, και του επιτρέπει να υφίσταται. Το κράτος υφίσταται για να υπηρετεί τους πολίτες, όχι για να τους εξυπηρετεί, όπως τόχουμε πάρει όλοι σχοινί κορδόνι. Δημοκρατία σημαίνει ότι το κράτος είναι ο ίδιος ο δήμος, και ως κυβέρνηση, ένα μέρος του δήμου προΐσταται για να υπηρετεί τον όλον του δήμου. Άρχων και αρχόμενος είναι ιδιότητες συνυφασμένες σε κάθε πολίτη, όπως μας κληροδότησε ο Αριστοτέλης, και όταν οι εκλεγμένοι άρχοντες ξεχνούν ότι είναι αρχόμενοι από τον δήμον εγκληματούν κατά του δήμου και υπόκεινται σε κυρώσεις.

Αλλά αυτό ισχύει αμφοτέρω. Οι αρχόμενοι δεν επιτρέπεται να ξεχνούν ότι είναι οι ίδιοι υπεύθυνοι για εκείνους που εξέλεξαν να τους κυβερνούν. Γιατί κι αυτοί τότε υπόκεινται σε κυρώσεις, φονικές στην προκειμένη περίπτωση. Και ως αρχόμενοι δεν σημαίνει ότι παραιτούνται της γενικής κυβερνητικής ευθύνης του τόπου τους. Κυβέρνηση δεν σημαίνει μονάχα κατέχω υπουργείο, αλλά δεν επιδιώκω προνόμια εναντίον της λοιπής κοινωνίας, δεν κλέβω το δημόσιο (δηλαδή, τον εαυτό μου), δεν χτίζω αυθαίρετα αλλά φυτεύω και προστατεύω δέντρα, δεν κάνω την χώρα μου τασάκι, δεν πετάω σκουπίδια όπου γουστάρω αλλά ξεμπροστιάζω ή νομικώς καταγγέλω εκείνον που το κάνει, κλπ."

Στάθης Γουργουρής , συγγραφέας και καθηγητής πανεπιστημίου.
ssg93@columbia.edu

ΠΗΓΗ: ΕΦΗΜΕΡΙΔΑ ΑΥΓΗ 2/9/2007

Σχετικά με τις φωτιές


"Η πραγματικότητα επίσης είναι ότι ηθικοί αυτουργοί της μεγάλης αυτής καταστροφής είναι οι δυνάμεις του δικομματισμού, Ν.Δ. και ΠΑΣΟΚ, γιατί τόσα χρόνια:

  • Δεν προώθησαν τους δασικούς χάρτες και τον ενιαίο φορέα δασοπυρόσβεσης.
  • Δεν γκρέμισαν ούτε ένα από τα χιλιάδες αυθαίρετα που κτίστηκαν στα καμένα.
  • Δεν απαγόρευσαν παντελώς τη δόμηση εκτός σχεδίου.
  • Δεν προσέλαβαν τους αναγκαίους πυροσβέστες και δεν μονιμοποίησαν τους συμβασιούχους πυροσβέστες.
  • Δεν δήμευσαν όλα τα τμήματα των καταπατημένων δασών και δασικών εκτάσεων.
  • Δεν πήραν όλα τα μέτρα πρόληψης των πυρκαγιών (συντήρηση πυλώνων ΔΕΗ, κατάργηση των χωματερών μέσα στα δάση, καθαρισμός δασών, διάνοιξη αντιπυρικών ζωνών κλπ.). Η προεκλογική δημαγωγία των Καραμανλή-Παπανδρέου δεν μπορεί να καλύψει τα αισθήματα οργής και αγανάκτησης των πολιτών για όλες ανεξαιρέτως τις κυβερνήσεις των προηγούμενων χρόνων. Τόσο η Ν.Δ. όσο και το ΠΑΣΟΚ απαξίωσαν συστηματικά το περιβάλλον, για να εξυπηρετήσουν οικονομικά και μικροπολιτικά συμφέροντα, και τώρα χύνουν κροκοδείλια δάκρυα πάνω στην καμένη γη. Οι κυβερνήσεις της Ν.Δ. και του ΠΑΣΟΚ πάντα φύλαγαν πιο αποτελεσματικά τις τράπεζες και τις επιχειρήσεις από τα δάση, το περιβάλλον και τις ανθρώπινες ζωές."
Απόσπασμα από άρθρο του Δημήτρη Στρατούλη Υποψήφιου του ΣΥΝΑΣΠΙΣΜΟΥ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΙΚΗΣ ΑΡΙΣΤΕΡΑΣ στη Β΄Αθηνών, στην εφημερίδα ΕΠΟΧΗ





Έντονες αντιδράσεις από WWF

Η αναφορά του εκπροσώπου του ΠΑΣΟΚ στον Σπύρο Κουβέλη ως επικεφαλής της WWF προκάλεσε αντιδράσεις.
Η WWF είναι μια ανεξάρτητη οικολογική οργάνωση που δεν έχει καμία σχέση με πολιτικά κόμματα και παρατάξεις, δήλωσε στο ΣΚΑΪ ο διευθυντής της οργάνωσης Δημήτρης Καραβέλας. Αφορμή στάθηκε η αναφορά στο βιογραφικό του Σπύρου Κουβέλη, υποψηφίου με το ψηφοδέλτιο Επικράτειας του ΠΑΣΟΚ, ότι διετέλεσε και επικεφαλής του ελληνικού τμήματος της WWF και πρόεδρος της μεσογειακής της ομάδας την περίοδο '95 - '97. ΠΗΓΗ: ΣΚΑΪ 01/09/2007

Σχόλιο: Το ερώτημα όμως παραμένει και προβληματίζει κάθε σκεπτόμενο πολίτη: Πόσο μη κυβερνητικές είναι τελικά οι λεγόμενες "μη κυβερνητικές" οργανώσεις;

Μεγάλη ροκ συναυλία τη Δευτέρα

"Κι αν είμαι ροκ"... Και ροκ είναι και όλοι στο Κατράκειο θα είναι τη Δευτέρα το βράδυ (9 μ.μ). Ο Γιάννης Ζουγανέλης, ο Βασίλης Καζούλης, ο Λαυρέντης Μαχαιρίτσας, ο Αντώνης Μιτζέλος, ο Σάκης Μπουλάς, ο Βασίλης Παπακωνσταντίνου, ο Φίλιππος Πλιάτσικας, ο Δημήτρης Σταρόβας και μαζί τους η Ελεωνόρα Ζουγανέλη και "Τα κίτρινα Ποδήλατα", με τις μουσικές και τις φωνές τους θα διατρέξουν μια τριαντάχρονη πορεία, αυτή που διαμόρφωσε την ελληνική ροκ σκηνή. Από την παράδοση του "Αχ Μαρία", όπου ο Βασίλης Παπακωνσταντίνου, ο Γιάννης Ζουγανέλης και ο Σάκης Μπούλας πειραματίζονταν με την ηλεκτρική μουσική και τη σάτιρα, τη "σκληρή μουσική" από τους Τερμίτες, τον ρομαντισμό του Βασίλη Καζούλη, την πνευματώδη αυθάδεια που χαρακτήριζε τους Άγαμους Θύτες και την ανάδειξη των Πυξ Λαξ ως το δημοφιλέστερο συγκρότημα της δεκαετίας του '90. Και στη συνέχεια οι προσωπικές πορείες, που κάποτε συναντιούνται, πλουτίζουν και εξελίσσουν διαρκώς το μουσικό είδος που ονομάστηκε ελληνικό ροκ.
Εισιτήρια προπωλούνται προς 18 ευρώ στα εξής σημεία: δισκοπωλεία Metropolis, Δημαρχείο Νίκαιας (Π. Τσαλδάρη 10), Πνευματικό Κέντρο Δήμου Νίκαιας (Γανοχώρων 1β), ηλεκτρονικά με πιστωτική κάρτα στη διεύθυνση www.ticketshop.gr και τηλεφωνικά με πιστωτική κάρτα στο 210 33 62 888. Την ημέρα της συναυλίας εισιτήρια θα πωλούνται και στο Κατράκειο Θέατρο προς 20 ευρώ.

Η ΑΥΓΗ 1/9/2007

1 Σεπ 2007

To ΥΠΕΠΘ παρατείνει τη θητεία των διευθυντών των σχολείων μέχρι τη λειτουργία των Υπηρεσιακών Συμβουλίων


Όπως αναφέρει η σημερινή εγκύκλιος του ΥΠΕΠΘ,
η θητεία των διευθυντών των σχολείων παρατείνεται μέχρι την λειτουργία των υπηρεσιακών συμβουλίων μετά τις εκλογές.
Επίσης, σύμφωνα με την εγκύκλιο:
Στα σχολεία που δεν υπάρχει διευθυντής (πχ λόγω συνταξιοδότησης), ο υποδιευθυντής αναπληρώνει τον διευθυντή.
Στις περιπτώσεις που δεν υπάρχει διευθυντής ή υποδιευθυντής ανατίθεται με απόφαση του οικείου διευθυντή Εκπαίδευσης η προσωρινή άσκηση καθηκόντων διευθυντή της σχολικής μονάδας στον ανώτερο βαθμό και με τα περισσότερα έτη προϋπηρεσίας (αρχαιότερο) από τους εκπαιδευτικούς που υπηρετούν στην ίδια μονάδα.

Υπερτασικά από το νηπιαγωγείο τα Ελληνόπουλα!


Ένα στα τέσσερα Ελληνόπουλα προσχολικής ηλικίας- ήδη από το νηπιαγωγείο- έχει υψηλή χοληστερόλη, ένα στα δύο έως τρία έχει αυξημένο βάρος και ένα στα τρία έχει υπέρταση.
Οι μελέτες του Τμήματος Προληπτικής Ιατρικής και Διατροφής του Πανεπιστημίου Κρήτης- οι οποίες συνεχίζονται- έχουν δείξει ότι τα πεντάχρονα και εξάχρονα παιδιά στη χώρα μας είναι οι αυριανοί καρδιοπαθείς, υπερτασικοί και διαβητικοί, τα μελλοντικά θύματα των εμφραγμάτων και των εγκεφαλικών επεισοδίων. Το μέλλον της υγείας τους είναι ήδη «υποθηκευμένο» μέσα σε... σακουλάκια τσιπς, τεράστια χάμπουργκερ και κουτάκια αναψυκτικών.
«Τα προβλήματα αυτά επιδεινώνονται συνήθως στη σχολική ηλικία και στην εφηβεία, οπότε τα παιδιά παρασύρονται από τους συμμαθητές τους, ενώ παράλληλα κάθονται πολλές ώρες μπροστά στην τηλεόραση και στο Διαδίκτυο», επισημαίνει ο καθηγητής Προληπτικής Ιατρικής και Διατροφής του Πανεπιστημίου Κρήτης κ. Αντώνης Καφάτος.

ΡΕΠΟΡΤΑΖ: Μαίρη Κατσανοπούλου
Εφημερίδα "ΤΑ ΝΕΑ" 31/8/2007

Το ρέκβιεμ των δασών

"Παρακολουθώντας από την τηλεόραση όλα όσα εκτυλίσσονται το τελευταίο διάστημα στη χώρα μας, βιώνεις την εξής αμφιθυμία: παρ' όλο που έχεις την ανάγκη να ενημερωθείς, θέλεις και να την κλείσεις. Όπως κάθε σοβαρή είδηση, έτσι και αυτό το αποτρόπαιο γεγονός για τη φύση, τη ζωή των συνανθρώπων μας αλλά και τη δική μας, κατάντησε μέσα από τους τηλεοπτικούς δέκτες αφορμή για να προβληθούν η ασχετοσύνη κάποιων, οι κομπασμοί κάποιων άλλων και η δίψα των περισσότερων ιδιωτικών καναλιών για υψηλή τηλεθέαση. Έχουμε σχολιάσει ξανά από αυτήν εδώ τη στήλη το θεατρινισμό κάποιων τηλεδημοσιογράφων-παρουσιαστών και την κίβδηλη προσποίησή τους ότι συμπάσχουν, ότι νιώθουν τον απλό πολίτη, καθισμένοι αναπαυτικά στις πανάκριβες πολυθρόνες τους. Ο λαϊκισμός ήταν και είναι συνώνυμος με την πολιτική εξουσία, είναι όμως συχνά απαραίτητο συνοδευτικό και της τέταρτης εξουσίας."
...........................................................................................................................................................................
"Την περασμένη Κυριακή, ίσως τη χειρότερη μέρα αυτού του οδυνηρού καλοκαιριού, η ΝΕΤ αργά πρόβαλε το «Ρέκβιεμ για ένα όνειρο», ένα φιλμ που προκαλεί θλίψη, σκιαγραφώντας την κατεσταλμένη ζωή των ανθρώπων που βρίσκονται υπό την επήρεια των ναρκωτικών. Μέσα από την περιγραφή του εθισμού των ανθρώπων στις ναρκωτικές ουσίες αλλά και στη δύναμη της τηλεόρασης, εγώ αισθάνθηκα το ίδιο αδύναμη και το ίδιο εξαρτημένη. Διότι, όταν είσαι εγκλωβισμένος -είτε πυρκαγιές είναι αυτές είτε χάνεσαι στη δίνη ενός εθισμού είτε είσαι στο ίδιο πολιτικό αδιέξοδο εδώ και τριάντα χρόνια-, η αίσθηση είναι ίδια. Βρίσκεσαι μέσα σε μια κατάσταση, αντιλαμβάνεσαι τη φρίκη της, αισθάνεσαι εξαπατημένος, μόνος, αβοήθητος και λύση δεν βλέπεις πουθενά. Στην περίπτωση των ναρκωτικών την παγίδα τη στήνεις εσύ στον εαυτό σου, στην περίπτωση του πολιτικού αδιεξόδου της χώρας μας την παγίδα μάς την έστησαν αργά αλλά σταθερά δυο-τρεις μεγάλες πολιτικές οικογένειες και εμείς αφεθήκαμε συνειδητά ή ασυνείδητα στο έλεος της κυριαρχίας τους. Η δημοκρατία είναι κάλπικη και οι εκλογές αδιέξοδες. Ακόμα και η επιλογή του λευκού μοιάζει άτοπη και ανίσχυρη. Και εμείς μαζί του."

Αποσπάσματα από άρθρο της Μαρίας-Ελένης Σπυροπούλου στην εφημερίδα CITY PRESS (31/8/2007)
 

Free Visitor Counters
Vitamin Shoppe Coupon Codes