31 Μαΐ 2007

Στην τελική ευθεία για το βιβλίο Ιστορίας της Στ' Δημοτικού

Στην τελική ευθεία μπαίνει η διαμάχη για το επίμαχο βιβλίο Ιστορίας της Στ' Δημοτικού. Σύμφωνα με πληροφορίες, κατά τη χθεσινή του συνεδρίαση το Τμήμα Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης του Παιδαγωγικού Ινστιτούτου έκρινε ως μη ικανοποιητικές τις διορθώσεις της συγγραφικής ομάδας του βιβλίου επισημαίνοντας ότι δεν έχει τηρήσει απολύτως τις... εντολές που έλαβε από την Ακαδημία Αθηνών, η οποία αναρμοδίως αναγορεύτηκε ως το κατάλληλο όργανο για να κρίνει σχολικό εγχειρίδιο.
Σήμερα αναμένεται να συνεδριάσει το Συντονιστικό του Παιδαγωγικού Ινστιτούτου για την τελική θέση του οργάνου επί των διορθώσεων. Μετά απ' αυτά αναμένεται με ιδιαίτερο ενδιαφέρον η αντίδραση της υπουργού Παιδείας καθώς είναι σαφές ότι η γνωμοδότηση του Παιδαγωγικού Ινστιτούτου θα χρησιμοποιηθεί ως ένα νέο όπλο στον πόλεμο κατά του βιβλίου που η M. Γιαννάκου εξακολουθεί να στηρίζει. Και κυρίως να αρνείται την απόσυρσή του. Από την άποψη αυτή, η θέση του Παιδαγωγικού Ινστιτούτου αποτελεί και χτύπημα στην ίδια την υπουργό Παιδείας. Θα επιμείνει η τελευταία να αντιστέκεται στις πολλαπλές πιέσεις που δέχεται και εκ των έσω ή θα εξαναγκαστεί σε υποχώρηση;

ΕΦΗΜΕΡΙΔΑ "Η ΑΥΓΗ" 31/5/2007

22 Μαΐ 2007

Ταύτισαν τον ανθρωπισμό με τη φιλανθρωπία

Το θέμα που θα έπρεπε να αναπτύξουν οι μαθητές στις πανελλαδικές εξετάσεις είχε ως εξής :
« Σε μια εποχή με μεγάλο έλλειμμα ανθρωπιάς έχει σημασία να οργανώνονται εκδηλώσεις που βοηθούν όσους συνανθρώπους μας το έχουν ανάγκη. Να γράψετε ένα άρθρο στην εφημερίδα του σχολείου σας, όπου θα εξηγείτε γιατί πρέπει να στηρίζονται τέτοιες προσπάθειες. Παράλληλα, να αναφερθείτε στη συμβολή της παιδείας στην καλλιέργεια της ανθρωπιστικής συνείδησης, ιδιαίτερα των νέων».

Σχόλιο: Η «φιλανθρωπία» δεν αποτελεί αποτελεί παρά το «άλλοθι» για μια κοινωνία που γίνεται όλο και περισσότερο ταξική με κυρίαρχο χαρακτηριστικό την ανισότητα.
Ο ανθρωπισμός και η αναγκαία αλληλεγγύη μεταξύ των εργαζομένων δεν ταυτίζεται σε καμία περίπτωση με «φιλανθρωπικά δείπνα» ή «τηλεμαραθωνίους αγάπης».
Όταν το 25% των Ελλήνων είναι αναγκασμένο να επιβιώνει κάτω από τα επίσημα όρια φτώχειας, αντί εκδηλώσεων «φιλανθρωπίας» έχουμε ανάγκη από ένα ισχυρό κοινωνικό κράτος, το οποίο όμως είναι ανύπαρκτο.

13 Μαΐ 2007

Γιατί απεργούν στις 15 Μάη ΓΣΕΕ και ΑΔΕΔΥ;



ΑΠΟΣΠΑΣΜΑ ΑΠΟ ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ ΤΩΝ ΠΑΡΕΜΒΑΣΕΩΝ Α/ΘΜΙΑΣ ΕΚΠ/ΣΗΣ

"Το επίσημο συνδικαλιστικό κίνημα επικεντρώνει στα ομόλογα και δεν αναδεικνύει τα ευρύτερα αντιασφαλιστικά σχέδια. Δεν αντιπαρατίθεται σε όλη την πορεία των αντιασφαλιστικών μέτρων με τους αντιασφαλιστικούς νόμους Σιούφα και Ρέππα, που χειροτέρεψαν τους όρους συνταξιοδότησης και άνοιξαν την πόρτα των ταμείων στο χρηματιστήριο.
Είναι χαρακτηριστικό ότι ακόμα και τώρα στην απεργία στις 15/5 η ΓΣΕΕ και η ΑΔΕΔΥ, με τις ψήφους ΠΑΣΚ και ΑΥΤΟΝΟΜΗΣ ΠΑΡΕΜΒΑΣΗΣ(ΣΥΝ), προβάλουν το αίτημα για την «κατάργηση των αντιασφαλιστικών διατάξεων» (!) και όχι κατάργηση όλων των αντιασφαλιστικών νόμων. Επίσης διεκδικούν τη «διαμόρφωση ενός νέου θεσμικού πλαισίου για την ασφαλή διαχείριση των αποθεματικών» και όχι το να σταματήσει το τζογάρισμα στο χρηματιστήριο.
Γι αυτό άλλωστε συγκαλύπτουν τις ευθύνες τους για το γεγονός ότι οι εκπρόσωποι της ΑΔΕΔΥ από όλες τις παρατάξεις (ΔΑΚΕ, ΠΑΣΚ, ΑΥΤΟΝΟΜΗ ΠΑΡΕΜΒΑΣΗ( του ΣΥΝΑΣΠΙΣΜΟΥ) και ΕΣΑΚ-ΔΕΕ (ΠΑΜΕ)) συναίνεσαν στην ανάθεση της αγοράς των ομολόγων από την ΧΡΗΜΑΤΗΣΤΗΡΙΑΚΗ ΑΚΡΟΠΟΛΗΣ στο ΤΕΑΔΥ. Το χειρότερο μάλιστα είναι ότι ακόμα και τώρα δεν θέλουν να καθορίσουν ένα πλαίσιο για τη δράση των εκπροσώπων τους που θα τους δεσμεύει στην αντίθεση σε κάθε μορφής τζογάρισμα στο χρηματιστήριο και την προβολή βέτο σε κάθε επιχειρηματική και αγοραία λογική διαχείρισης των αποθεματικών των ταμείων.
Στο ίδιο μήκος κύματος κινείται και η ΔΟΕ."

ΣΧΟΛΙΟ: Αν έτσι έχουν τα πράγματα τότε γιατί απεργούμε στις 15 Μάη; Μήπως επειδή απλά κάποιοι πρέπει να δικαιολογούν την ύπαρξη και το ρόλο τους;

8 Μαΐ 2007

Ξεχνάμε τον Αλέκο Παναγούλη

Διαμαρτυρία στον σταθμό του μετρό "Αγ. Δημήτριος - Αλέξανδρος Παναγούλης" διοργανώνεται, αύριο Τετάρτη, στις 2.30 το μεσημέρι. Οι διοργανωτές γράφουν στην ανακοίνωσή τους:
Στις 13 Αυγούστου 1968 ο Αλέξανδρος Παναγούλης αποπειράται να δολοφονήσει το δικτάτορα Παπαδόπουλο και γίνεται παγκόσμια γνωστός για την πράξη του αλλά και για την αντοχή του στα βασανιστήρια που ακολούθησαν. Χλευάζει τους βασανιστές του και γράφει ποιήματα στους τοίχους του κελιού του, συνεχίζοντας ακόμη και όταν του κατάσχουν κάθε γραφική ύλη χρησιμοποιώντας για μελάνι το αίμα του.
Στην απολογία του μπροστά στο στρατοδικείο της χούντας δηλώνει: "Δεν υποχωρώ διότι γνωρίζω ότι το ωραιότερον κύκνειον άσμα οιουδήποτε πραγματικού αγωνιστού είναι ο επιθανάτιος ρόγχος προ του εκτελεστικού αποσπάσματος". Καταδικάζεται σε θάνατο αλλά η ποινή του δεν εκτελείται μετά τη διεθνή κατακραυγή που ξεσηκώθηκε.
Την Πρωτομαγιά του 1976, ο Παναγούλης σκοτώνεται, κάτω από μυστηριώδεις συνθήκες, πολύ κοντά στο χώρο που βρίσκεται σήμερα ο σταθμός του μετρό με την ονομασία "Αγ. Δημήτριος - Αλέξανδρος Παναγούλης".
Σήμερα, στο χώρο του σταθμού του μετρό η παρουσία και η εικόνα του ήρωα της αντίστασης κατά της χούντας είναι ουσιαστικά ανύπαρκτη. Ο σταθμός όλο και συχνότερα αναφέρεται σαν "Αγ. Δημήτριος" και η υπενθύμιση του ονόματός του Παναγούλη στα φυλλάδια, ανακοινώσεις κ.λπ. του μετρό είναι υποτυπώδης και συχνά παραλείπεται.
Στις εγκαταστάσεις του σταθμού δεν υπάρχει ούτε μία φωτογραφία του, καμιά αναφορά στην ηρωική πράξη και στην προσωπικότητά του, ούτε μια υπόμνηση για την τοποθεσία όπου σκοτώθηκε.
Το να τιμάς του ήρωές σου είναι περηφάνια, το να τους παραδίδεις στη λήθη είναι αυτοχειριασμός. Το μετρό τείνει να μετατραπεί σε κατακόμβες οριοθετημένες μόνο με ονόματα αγίων, περιφρονώντας την σύγχρονη ιστορία της Ελλάδας.
Ζητάμε:
- Να ονομαστεί ο Σταθμός "Αλέξανδρος Παναγούλης" και μόνο.
- Να διακοσμηθεί με τις φωτογραφίες του Παναγούλη και τα ποιήματά του.
- Να αναρτηθεί σε εμφανές σημείο κείμενο με το χρονικό της απόπειρας τυραννοκτονίας και την μετέπειτα δράση του.
Επιτροπή για τη Διατήρηση της Ιστορικής Μνήμης. Κινηματογραφική Λέσχη Ηλιούπολης. Δημοτική Κίνηση "Ηλίου - Πόλις". Δημοτική Κίνηση Ηλιούπολης "Αριστερή Πρωτοβουλία". Συνασπισμός της Αριστεράς (Τ.Ο. Ηλιούπολης). Κέντρο Κοινωνικής Παρέμβασης Ηλιούπολης. Πρωτοβουλία Πολιτών για την προστασία του Υμηττού. Ασβεστάς Δημήτρης, εκδότης εφημερίδας "Ηλιότυπος". Αλέξανδρος Ασωνίτης, συγγραφέας. Κώστας Βούλγαρης, συγγραφέας. Ηλίας Γκρης, συγγραφέας. Περικλής Κοροβέσης, συγγραφέας - δημοσιογράφος. Μαίρη Κουκουλέ, συγγραφέας. Θωμάς Μηλούλης, αντιδήμαρχος Ηλιούπολης. Δημήτρης Παπαχρήστος, συγγραφέας. Παναγιώτης Πατσαβός, αρχιτέκτονας. Βαγγέλης Σκούρας, δημοτικός σύμβουλος Ηλιούπολης.


ΑΥΓΗ 8/5/2007

Νηπιαγωγεία στους Δήμους: Η αρχή της "αποκέντρωσης"-διάλυσης της εκπαίδευσης

Τροπολογία Ράμμα: Προκλητική η στάση του Δ.Σ. της ΔΟΕ

Οι Αγωνιστικές Κινήσεις Εκπαιδευτικών θεωρούν προκλητική και υπονομευτική τη στάση του Δ.Σ. της ΔΟΕ που αρκείται σε μια στάση εργασίας για την αποτροπή ψήφισης της τροπολογίας Ράμμα για τα νηπιαγωγεία και σε μια συμβολική παράσταση διαμαρτυρίας στο ΥΠΕΠΘ. Μάλιστα, έχει το θράσος να ορίσει τη στάση εργασίας μεταξύ 10:00-12:30 και 12:00-15:00, γεγονός που επιτρέπει μόνο σε ένα μικρό κομμάτι νηπιαγωγών να συμμετέχουν στο συλλαλητήριο. Οι υπόλοιποι εκπαιδευτικοί της πρωτοβάθμιας (δάσκαλοι και ειδικότητες) είναι πρακτικά αδύνατο να συμμετέχουν.
Το ΔΣ της ΔΟΕ αποδεικνύει για άλλη μια φορά πως δε θέλει να κινητοποιήσει τη βάση του κλάδου απέναντι σε μια τόση επικίνδυνη εξέλιξη χρησιμοποιώντας ως άλλοθι το ότι ο κόσμος δεν τραβάει. Αντίθετα, κωλυσιεργεί βγάζοντας έτσι κερδισμένη την κυβέρνηση. Από τη μέρα που η κυβέρνηση κατέθεσε την τροπολογία δεν έκανε τίποτε για να εμποδίσει την ψήφισή της. Δεν μπήκε στον κόπο να ανοίξει κύκλο γενικών συνελεύσεων για να συζητηθεί το θέμα. Άφησε τους νηπιαγωγούς μόνους, οι οποίοι προσπαθούν να πάρουν πρωτοβουλίες βάσης, χωρίς ποτέ να τους στηρίξει. Αντίθετα, τους απομονώνει αφού με την τελευταία ανακοίνωση στέλνει το μήνυμα πως το θέμα δεν αφορά τους υπόλοιπους εκπαιδευτικούς.
Το ζήτημα είναι πολύ σοβαρό. Η τροπολογία Ράμμα ανοίγει το δρόμο για την απόσπαση του «αδύνατου κρίκου» της πρωτοβάθμιας εκπαίδευσης από το χώρο της δημόσιας δωρεάν παροχής. Οι δήμοι και οι ιδιώτες καθίστανται «ίσοι πάροχοι» προσχολικής αγωγής, δημιουργούνται διαφορετικές ταχύτητες εργασιακών σχέσεων μέσα στους νηπιαγωγούς, τους οποίους φέρνει σε αντιπαράθεση με τους νηπιοβρεφοκόμους και φορτώνει το κόστος λειτουργίας στους γονείς.
Το ΔΣ της ΔΟΕ, μέσα σε αυτές τις συνθήκες, μας καλεί να παλέψουμε για δίχρονη υποχρεωτική αγωγή και κάνει πως δε βλέπει ότι η κυβέρνηση δεν έχει κανένα πρόβλημα να παραχωρήσει «την υποχρεωτικότητα» αλλά με τους όρους της τροπολογία, δηλαδή σε δήμους και ιδιώτες.
Η τροπολογία της κυβέρνησης είναι μια πολύ σοβαρή πρόκληση που πρέπει να απαντηθεί όχι μόνο από τους νηπιαγωγούς αλλά από όλο τον κλάδο, γιατί θίγει συνολικά τη δημόσια-δωρεάν εκπαίδευση. Οι εκπαιδευτικοί γνωρίζουν πολύ καλά πως από χρόνια υπάρχουν σχέδια «αποκέντρωσης» (τροπολογία Σκανδαλίδη το ’95) για την εκπαίδευση. Όπως αποτρέψαμε την εφαρμογή τους μέχρι τώρα, μπορούμε και πρέπει να εμποδίσουμε την ψήφιση της τροπολογίας Ράμμα.

Επείγει:
- Να γίνουν άμεσα Γενικές Συνελεύσεις που θα συζητήσουν για την αντιδραστική τροπολογία.
- Να παρθούν πρωτοβουλίες βάσης και συντονισμού της δράσης. Να γίνει ενημέρωση εκπαιδευτικών και γονιών.
- Το Δ.Σ. της ΔΟΕ να κηρύξει απεργιακές κινητοποιήσεις.

• Κάτω τα χέρια από την δημόσια-δωρεάν προσχολική αγωγή! – Δημόσια και δωρεάν προσχολική αγωγή για όλα τα παιδιά!

• Να μην κατατεθεί και να αποσυρθεί η αντιδραστική τροπολογία που παραχωρεί την προσχολική αγωγή στους ιδιώτες και ανοίγει το δρόμο για την υπαγωγή στους δήμους!

• Περισσότερα νηπιαγωγεία – Μαζικοί και μόνιμοι διορισμοί νηπιαγωγών στη δημόσια εκπαίδευση!

• Να γίνει υπόθεση συνολικά του κλάδου η απάντηση στην κυβερνητική επίθεση!

• Να καταργηθούν οι νόμοι 2345/1995 και 2808/1997.


ΟΛΟΙ ΣΤΟ ΣΥΛΛΑΛΗΤΗΡΙΟ ΣΤΙΣ 10/5/07 ΣΤΙΣ 13:00 ΣΤΟ ΥΠΕΠΘ (ΝΕΟ ΚΤΙΡΙΟ)

ΑΓΩΝΙΣΤΙΚΕΣ ΚΙΝΗΣΕΙΣ ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΩΝ

4 Μαΐ 2007

Χρήστος Τσολάκης: Όχι και τόσο νέα τα "νέα" βιβλία

Τα μεγαλύτερα προβλήματα των νέων βιβλίων συνοψίζονται στη μεγάλη μείωση λογοτεχνικών κειμένων, στην απουσία κειμένων κοινωνικού προβληματισμού, θεατρικών κειμένων, στην αποσπασματική διαθεματικότητα, στην απουσία ξεκάθαρης μεθόδου, στη δυσκολία των ασκήσεων και στην έλλειψη δοκιμαστικής εφαρμογής, τονίστηκε σε συνέδριο που συνδιοργάνωσαν ο Τομέας Αρχαιολογίας και οι σύλλογοι αποφοίτων Φιλοσοφικής και Παιδαγωγικού.

«Τα προγράμματα σπουδών, βάσει των οποίων έγιναν οι προδιαγραφές συγγραφής νέων βιβλίων και οι προκηρύξεις τους, δεν είναι τόσο νέα όσο διακηρύσσεται. Αν και παρουσιάζονται ως νεότευκτα, δεν είναι παρά παλαιότερα προγράμματα σπουδών αναταραγμένα εσωτερικά και πασπαλισμένα με την πάσπαλη της διαθεματικότητας», τόνισε ο ομότιμος καθηγητής του Αριστοτέλειου Πανεπιστημίου Χρήστος Τσολάκης. «Καθένας καταλαβαίνει τώρα ότι τα σχολικά βιβλία δεν είναι υπόθεση κλειδωμένων κονδυλίων. Μάλλον είναι υπόθεση ευαίσθητων συγγραφέων - δασκάλων, τους οποίους δεν θα αναδείξουν τα κονδύλια, όπως π.χ. αναδεικνύουν μια βιομηχανία», ξεκαθάρισε.

ΕΛΕΥΘΕΡΟΤΥΠΙΑ 2/5/2007

Ο πρόεδρος της ΔΟΕ για τα νέα βιβλία του Δημοτικού Σχολείου

Στο Βόλο βρέθηκε χθες το προεδρείο της ΔΟΕ συμμετέχοντας στην εκδήλωση της ΠΑΣΚ Εκπαιδευτικών πρωτοβάθμιας εκπαίδευσης Μαγνησίας. Επίσης παρευρέθηκε το αιρετό μέλος της ΠΑΣΚ στο ΚΥΣΠΕ κ. Θωμάς Καραγιάννης.
Ερωτηθείς για τα σχολικά βιβλία ο κ. Μπράτης τόνισε τα εξής: «Αποτελεί μνημείο προχειρότητας του υπουργείου Παιδείας ο τρόπος με τον οποίο εισήχθηκαν στα Δημοτικά τα νέα σχολικά βιβλία. Δεν υπήρξε πρόγραμμα επιμόρφωσης των εκπαιδευτικών, ενώ δεν εφαρμόστηκε ούτε στάδιο πιλοτικής δοκιμαστικής εφαρμογής. Τώρα οι εκπαιδευτικοί βλέπουν στην πράξη τις δυσκολίες, τα λάθη στα βιβλία γι’ αυτό και αγχώνονται πολύ για να ανταποκριθούν στις απαιτήσεις των βιβλίων. Πρόβλημα υπάρχει και με τα Μαθηματικά, τη Γλώσσα, όπου έχουμε περικοπή κειμένων λογοτεχνικού και ανθρωπιστικού περιεχομένου. Επίσης υπάρχει μια έμμεση εισβολή των διαφημίσεων. Βέβαια η ΔΟΕ δεν ζητά την απόσυρση των νέων σχολικών βιβλίων, αλλά να γίνουν σε όλα οι απαραίτητες διορθώσεις. Έτσι η νέα έκδοση βιβλίων που θα γίνει από τη νέα σχολική χρονιά, να μην περιέχει αυτά τα λάθη. Εν τέλει τα νέα σχολικά βιβλία έχουν δυσμενείς επιπτώσεις στους μαθητές, γιατί οι εκπαιδευτικοί τα βλέπουν αναγκαστικά πρώτη φορά. Οι επιπτώσεις της προχειρότητας του Υπουργείου Παιδείας σίγουρα θα βγουν στα παιδιά μας».

ΕΦΗΜΕΡΙΔΑ "ΘΕΣΣΑΛΙΑ" 4/5/2007

Σχόλιο: Τα βιβλία για τα οποία γίνεται λόγος γράφτηκαν όλα επί κυβερνήσεων ΠΑΣΟΚ.

3 Μαΐ 2007

Ξεκινά σήμερα η Γιορτή του Βιβλίου (3-14 Μαΐου)

ΒιβλίοΑνοίγει σήμερα και μέχρι τις 14 του μήνα η Γιορτή Βιβλίου στον πεζόδρομο της Διονυσίου Αρεοπαγίτου.

Πρόκειται για έναν ιδιαίτερα σημαντικό πολιτιστικό θεσμό, ο οποίος συμπληρώνει φέτος τριάντα χρόνια ζωής. Τη Γιορτή Βιβλίου διοργανώνει, όπως κάθε χρόνο, ο Σύλλογος Εκδοτών Βιβλίου Αθηνών (Σ.Ε.Β.Α.), με μεγάλα αφιερώματα, παιδικές παραστάσεις, προβολές, διαλέξεις και εκπλήξεις.

Όσοι πιστοί του βιβλίου προσέλθετε!!!




 

Free Visitor Counters
Vitamin Shoppe Coupon Codes